Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 4: Vetovoima ja pitovoima

Mikä Ketterimmät?

Hämeenlinnan seudulla työllisyyttä hoidetaan ja edistetään Ketterimmät-työllisyysohjelman mukaisesti. Ketterimmät on Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelma vuosille 2017-2025, jota toteutetaan Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Sen keskiössä ovat työnhakijoiden ja työnantajien aidot tarpeet. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä: Ketterat_tyollisyysohjelma.pdf (hameenlinna.fi)

Ketterimmät-työllisyysohjelma ja sen toteutus on jaettu viiteen alaohjelmaan ja työryhmään. Ne ovat:

  • Muuttuva työelämä
  • Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy
  • Osaaminen ja kohtaanto
  • Nuoret töihin
  • Vetovoima ja pitovoima

Kullakin alaohjelmalla on omat tavoitteet, työryhmä ja toimenpiteet. Työryhmiin on koottu alueemme työllisyys- ja elinvoimapalveluiden ammattilaisia, yli organisaatio- ja sektorirajojen. Monialaiset ja -ammatilliset työryhmät tapaavat säännöllisesti ja työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Blogikirjoitussarja Ketterimmistä

Elo-syyskuun aikana esittelemme blogikirjoituksissa kaikki viisi eri alaohjelmaa ja niiden konkreettisia toimenpiteitä. Tämän jälkeen tiedät ainakin murto-osan siitä, miten Hämeenlinnan seudulla edistetään työllisyyttä tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti lukuisten erilaisten toimenpiteiden avulla.

Neljäntenä esittelyssä on Vetovoima ja pitovoima -alaohjelma työryhmineen.

Vetovoima ja pitovoima -alaohjelman kuvaus:

Hämeenlinnan seudun veto-, pito- ja lumovoiman lisääminen on seudun elinvoiman edellytys.

Tavoitteet:

1) Uusien asukkaiden ja työnantajien sekä työpaikkojen saaminen ja juurtuminen alueelle

2) Olemme luova, ketterä ja joustava alue

3) Viestintä: positiivisen viestinnän jakaminen

Esimerkkejä toimenpiteistä, joita on toteutettu viime vuosien aikana:

Yhteistyöllä onnistumme:

  • Tekijä2024 -tapahtuma on konkreettinen esimerkki siitä, miten yhteistyöllä saadaan aikaan laadukkaita tapahtumia, jotka palvelevat alueen opiskelijoita, työnantajia ja oppilaitoksia. Tekijä-tapahtuma toteutettiin ensimmäistä kertaa Loimua-Areenalla, joka tarjosi oivalliset puitteet suurtapahtumalle. Forssan seutu on tehnyt ansiokkaasti Hämeenlinnan seudun kanssa Tekijä-tapahtumia ja sen toteutuspaikkana on toiminut Forssan Prismakeskus. Tekijä-tapahtuma on oivallinen esimerkki toimivasta yhteistyöstä kahden eri seutukunnan välillä ja tavoitteena on edelleen tiivistää yhteistyötä ja tunnistaa sen yhteisiä rajapintoja pian käynnistyvän TyöHämeen tavoitteiden mukaisesti.
  • Toinen verkoston voimin aikaansaatu ponnistus on CBC – Creative Business Club, joka keskittyy nuorten yrittäjyysosaamisen vahvistamiseen. Palvelu on kehitetty yhdessä verkostojen, yritysten ja opiskelijoiden kanssa ja se on kevään aikana kokoontunut jo neljä kertaa.
  • Alueella järjestetään erilaisia ura- ja rekrytointitapahtumia, joissa korostuu yhdessä tekeminen ja palveluiden yhteen saattaminen sekä tiivis oppilaitosyhteistyö. PARKKI Business Park tarjoilee osaltaan oivat puitteet yhdessä tekemiselle ja uusien konseptien kehittämiselle ja saattaa yhteen yritykset, oppilaitokset ja julkiset toimijat. Parkki on tarjoillut loistavat puitteet mm. opiskelijoiden yritysideoiden pitchauksille ja Parkin palveluihin tutustumiselle.
  • Softlanding-palvelun kehittäminen ja verkostojen luominen on tuottanut onnistumisia ja Hämeenlinna on onnistunut hurmaamaan palveluillaan ja ympäristöllään uudet asukkaansa. Patrian kanssa on kokeiltu uusia tapoja houkutella alueelle osaajia ja siitä voit kuulla lisää TE-live Hämeen kanssa tehdyn videon välityksellä, katso video täällä.

Elinvoiman kärjillä kohti tulevaa:

  • Kaupungin eri konserniyhteisöjä ja keskeisiä sidosryhmiä osallistaen laadittiin hiljattain elinvoiman kärjet -ohjelma, jonka pohjalta kaupunki teki keskeisiä valintoja kehittämisen painopisteistä ja tulevaisuuden suunnastaan. Erityisesti kulttuurilla ja opiskelijoilla on aikaisempaakin suurempi painoarvo menestyksen, elin-, veto- ja pitovoiman sekä yleisen kilpailukyvyn rakentamisessa. Ohjelma sisältää ikään kuin neljä alaohjelmaa, jotka keskittyvät elinkeinoelämän edellytysten sekä osaamisen kehittämiseen, monimuotoisiin asumisen mahdollisuuksiin, keskustan kehittämiseen sekä matkailun edistämiseen.
  • Viranhaltijavalmisteluna on laadittu viimevuotiseen tapaan myös esitys kaupungin vaikuttamisen (vrt. edunvalvonta) kärjistä. Kolme painopistettä ovat päärataan liittyvä kehittäminen, Hämeenlinnan kehittäminen vahvana maakunnan veturina sekä vihreään siirtymään ja vähähiilisyyteen liittyvän teollisuuden kasvun edistäminen. Esitys etenee jaoston päätöksenä kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.
  • Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin kanssa tehtiin keväällä aiesopimus keskustakampuksen rakentamisesta, jolloin HAMKin opiskelijoita ja koulutusta saataisiin keskitettyä Visamäestä lähemmäksi kaupungin palveluita. Tämä tuo ja mahdollistaa keskustaan aivan uudenlaista dynamiikkaa ja aktiivisuutta jo lähivuosina. Päätös toimii jo nyt elinvoimaisuutta ja ehkä vetovoimaakin vahvistavana signaalina.

Tuloksia:

  • CBC on kokoontunut neljä kertaa ja paikalla ollut yhteensä noin 60 yrittäjyydestä kiinnostunutta, 14-40-vuotiasta henkilöä.
  • Tekijä2024-tapahtuma saattoi yhteen lähes 100 näytteilleasettajaa ja noin 3 000 messuvierasta.

Muut blogikirjoitussarjan kirjoitukset:

Osa 1: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 1: Muuttuva työelämä – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 2: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 2: Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 3: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 3: Osaaminen ja kohtaanto – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)