Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 5: Nuoret töihin

Mikä Ketterimmät?

Hämeenlinnan seudulla työllisyyttä hoidetaan ja edistetään Ketterimmät-työllisyysohjelman mukaisesti. Ketterimmät on Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelma vuosille 2017-2025, jota toteutetaan Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Sen keskiössä ovat työnhakijoiden ja työnantajien aidot tarpeet. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Ketterimmät-työllisyysohjelma ja sen toteutus on jaettu viiteen alaohjelmaan ja työryhmään. Ne ovat:

• Muuttuva työelämä
• Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy
• Osaaminen ja kohtaanto
• Vetovoima ja pitovoima
• Nuoret töihin

Kullakin alaohjelmalla on omat tavoitteet, työryhmä ja toimenpiteet. Työryhmiin on koottu alueemme työllisyys- ja elinvoimapalveluiden ammattilaisia, yli organisaatio- ja sektorirajojen. Monialaiset ja -ammatilliset työryhmät tapaavat säännöllisesti ja työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Blogikirjoitussarja Ketterimmistä

Elo-syyskuun aikana esittelemme blogikirjoituksissa kaikki viisi eri alaohjelmaa ja niiden konkreettisia toimenpiteitä. Tämän jälkeen tiedät ainakin murto-osan siitä, miten Hämeenlinnan seudulla edistetään työllisyyttä tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti lukuisten erilaisten toimenpiteiden avulla.

Viidentenä ja viimeisenä esittelyssä on Nuoret töihin -alaohjelma työryhmineen.

Nuoret töihin -alaohjelman päätavoite:

Vuonna 2025 nuorisotyöttömyys on 0 % Hämeenlinnan seudulla.

Alatavoitteet:

1) Nuorten ohjautuminen työllistäville aloille tai yrittäjyyteen
2) Nuoret työllistyvät suoraan koulutuksen jälkeen
3) Oikea-aikaiset palvelut nuorten työllistymisen tueksi

Nainen pitelee kesätyöseteliesitettä kasvojen edessä.
Kesätyöseteli on yksi konkreettinen tapa edistää nuorten työllisyyttä. Kuva: Miika Kangasniemi 2024.

Esimerkkejä toimenpiteistä viimeisen vuoden ajalta:

  • Työelämävalmennukset hämeenlinnalaisille kahdeksasluokkalaisille: valmennuksessa nuorille kerrottiin työelämään valmistautumisesta, työelämän pelisäännöistä ja miten kohdata ja lähestyä työnantajia. Lisäksi kerrottiin tulevaisuuden aloista sekä aloista, jotka työllistävät varmasti myös tulevaisuudessa, kuten puolustusteollisuus.
  • Hämeenlinnan Ohjaamolla on järjestetty uusille nuorille työllisyyspalveluiden asiakkaille Työnhaun startti -tapahtuma kerran viikossa. Tapahtumassa on saanut sparrausta työnhakuun, ja mukana on ollut aina myös työnantajan edustajia. Nuori onkin saattanut päästä suoraan tapahtumasta työhaastatteluun tai jopa töihin. Lisäksi Linnan Kehitys on aina tapahtumissa kertomassa ajankohtaista tietoa työllisyydestä ja työnhausta sekä avoimista paikoista.
  • CBC – Creative Business Club: Kaikille nuorille yrittäjyydestä kiinnostuneille ilmainen, matalan kynnyksen klubi-ilta Hämeenlinnassa. Illassa on aina jotain inspiroivaa sisältöä, tai mukaan voi tulla vain verkostoitumaan ja juomaan kahvit tai limut. Tapahtumalla kannustetaan nuoria yrittäjyyteen, sillä se voi olla yksi tapa työllistää itsensä, sekä tehdä omaa intohimoa tai tuoda esiin osaamistaan.
  • Vuodenvaihteessa 2023-2024 toteutettiin nuorten työnhaun pilotti yhdessä henkilöstöyritysten kanssa. Kun nuori jää työttömäksi, hänelle tarjotaan heti töitä ja reagoidaan muutamassa päivässä. Ohjataan nuori välittömästi työnantajalle, jonka kanssa sovitaan haastattelu. Pilotissa nuoren oli mahdollista päästä haastatteluun jo muutamassa päivässä ja aloittaa mahdolliset työtkin vaikka heti haastattelun jälkeen.
  • Oppilaitosyhteistyötä on vahvistettu eri oppilaitosten kanssa. Oppilaitokset ovat myös vahvasti mukana työllisyys- ja rekrytointitapahtumissa.
  • TEKIJÄ-tapahtuma on Hämeenlinnan alueen suurin nuorille suunnattu rekrytointi- ja opintotapahtuma. Messut kokoaa yhteen noin 100 näytteilleasettajaa ja tuhansittain nuoria kävijöitä. Tavoitteena on tarjota nuorille työnantajiin ja opintomahdollisuuksiin tutustumista.
  • Kesätyöseteli: kaikissa Ketterimmät-kunnissa eli Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on käytössä nuorten työllistämisen tueksi kesätyöseteli. Tämä on erittäin hyvä ja helppo tapa työllistää nuori kesäksi. Nuori saa kokemusta työelämään, ja yrityksen kynnys madaltuu ja kesätyöpaikkoja syntyy entistä enemmän. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kesätyöseteleitä jaettiin tänä kesänä ennätyksellisesti peräti 500 nuorelle. Lue tiedote täältä.
  • Oma Firma -valmennus: Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys toteuttaa nuorten yrittäjyyttä tukevaa Oma Firma -valmennusta Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Valmennus on tarkoitettu 13–28-vuotiaille. Valmennuksessa mietitään ideoita, joilla voi tienata omaa rahaa. Niistä kehitetään yritysidea ja kurssin jälkeen on mahdollista perustaa oma 4H-yritys. Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala tukevat toimintaa esimerkiksi tarjoamalla nuorille yrittäjille suunnattua ”starttirahaa”. Nuoret ovatkin innostuneet yrittäjyydestä viime vuosina. Esimerkiksi Hämeenlinnassa ”starttirahoja” myönnettiin vuoden 2024 alkupuoliskolla ennätyksellinen määrä. Lue lisää tiedotteesta.
Creative Business Club -tapahtumat keskittyvät nuorten yrittäjyyteen.

Muut blogikirjoitussarjan kirjoitukset:

Osa 1: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 1: Muuttuva työelämä – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 2: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 2: Pitkittyvän työttömyyden ehkäisy – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 3: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 3: Osaaminen ja kohtaanto – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Osa 4: Ketterimmät-työllisyysohjelma tutuksi – Osa 4: Vetovoima ja pitovoima – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)