Muuttajan blogi: Miksi TAAS Hämeenlinna?
Muuttajan blogi -sarja kertoo havaintoja Hämeenlinnasta perheellisen paluumuuttajan silmin. Kirjoituksissa tarkastellaan mitä mahdollisuuksia Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa asukkailleen elinympäristönä ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun muuttaa lasten kanssa?
Sinä voit lähteä Hämeenlinnasta, mutta Hämeenlinna ei koskaan lähde sinusta! Kummallisen magneetin lailla Hämeenlinna vetää minua puoleensa tasaisin väliajoin. Nyt veto yltyi niin voimakkaaksi, että pistin muuttoauton varaukseen. No hupsista keikkaa! Eihän tämä ole 36-vuotisen elämäni aikana vasta kuin KOLMAS kerta, kun muutan Hämeenlinnaan.
Mitäpä sitä peittelemään, minun ja Hämeenlinnan välillä on sitä jotakin.
Ensimmäisen kerran muutin pois Hämeenlinnasta 2005, enkä malttanut odottaa pois pääsyä. Kavereiden kesken naureskelimme, että Hämeenlinnassa ei ole kertakaikkiaan yhtään mitään. En voinut käsittää ihmisiä, jotka halusivat jäädä Hämeenlinnaan. Mutta kuten vanha sanonta kuuluu, joskus pitää mennä kauaksi nähdäkseen lähelle.
Elämä kuljetti minut hetkeksi Bangkokiin saakka, pääosin asuin kuitenkin pitkin poikin Pirkanmaata ja nyt viimeiset vuodet Akaassa. Akaa on palvellut meitä hyvin myös näin eroperheen näkökulmasta, mutta tilanne on kuitenkin vähän erilainen kuin muuttaessamme. Lapset ovat vanhempia ja kaipaavat harrastuksia. Minä kaipaan kavereita ja omia harrastuksia, jotka sijaitsevat tällä hetkellä pääosin kaikki 40 kilometrin päässä Tampereella ja Hämeenlinnassa.
Yhtenä iltana ajaessani tarhapäivän jälkeen pimeässä lapsia parkour-kurssille Hämeenlinnaan, mietin, että mikä helvetti meidät pitää Akaassa. En keksinyt yhtään hyvää syytä lasten tarha- ja eskaripaikkojen lisäksi. Oma työni on siirtynyt pääosin mobiiliksi, jota voisi tehdä mistä päin Suomea tahansa. Eksällä on myös hyvät mahdollisuudet etätyöhön. Miksi emme siis vaan muuttaisi kaupunkiin, joka palvelisi paremmin tarpeitamme tässä elämänvaiheessa?
Harkitsimme pitkään pysyäkkö Akaassa, muuttaako Hämeenlinnaan vai pitäisikö siirtyä Tampereelle? Mahdollisimman mutkattoman vuoroviikkovanhemmuuden ylläpitämiseksi halusimme pysyä samassa kaupungissa ja päätös tehtiinkin yhdessä.
Vertailua tehdessäni tajusin, että Hämeenlinna on ottanut järkyttävän loikan eteenpäin siitä kaupungista, jolle joskus naureskelin. Näin ulkoapäin katsottuna Hämeenlinna on nykyisin jatkuvassa etukenossa kehittämässä itseään. Niin on tottakai Tamperekin, mutta lopulta Hämeenlinna vei kilpailussa pisimmän korren näiden kolmen kaupungin välillä.
Tässä perustelut:
- Harrastusmahdollisuuksien monipuolisuus sekä lapsille että aikuisille.
- Hämeenlinna on kaupunki, josta löytyy spontaanisti tekemistä. Ei tarvitse ajaa 40 kilometrin päähän uimahalliin, teatteriin tai ihan vaan kahvilaan.
- Koulurakennukset on laitettu monella asuinalueella uusiksi, joten pelko sisäilmaongelmista on pienempi.
- Sijainti. Keikkatyöni luonteen vuoksi sahailen pitkin Suomea ja Hämeenlinnasta pääsee näppärästi kulkemaan joka suuntaan.
- Hämeenlinnassa on yhteisöllinen toimitila “Parkki” eli PARKKI Business Park, jonne voin siirtää toimistoni. Parkki on yhteydessä Crazy Towniin, joten saan yhteydet ja toimistopaikan CT -verkoston muihin kaupunkeihin.
- Hämeenlinna on pieni iso kaupunki. Se tuntuu turvalliselta sekä minulle että lapsille.
Asuessani Hämeenlinnassa vuosina 2014-2016 minulle jäi lisäksi tunne, että yksittäinen asukaskin voi vaikuttaa tai ainakin saada äänensä kuuluviin, mikäli haluaa vaikuttaa Hämeenlinnan kehitykseen.
Ja sit se isoin syy:
RAHA. RAHA. RAHA. Minä tykkään asua ilmavasti erityisesti lasten kanssa. Sellaisen yhteisen asuinalueen löytyminen Tampereelta, joka täyttäisi kaikki toiveemme huomioiden molempien vuoroviikkovanhempien budjetin; ei sellaista oikein ole. Asuntoja selaillessa tajusin, että Hämeenlinnassa saataisiin asuminen todennäköisesti järjestettyä niin, että kummankaan ei tarvitse luopua liiaksi toiveistaan.
Tulevan muuton käytännön järjestelyt mietityttivät eniten. Esimerkiksi miten koulu- ja eskaripaikan hakeminen ylipäätään onnistuu uudelta paikkakunnalta siinä vaiheessa, kun osoite on vielä toisella paikkakunnalla? Yritin etsiä tähän tietoa Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta ja löysinkin kirjalliset ohjeet, mutta en osannut tulkita niitä. Lopulta päätin lähteä selvittämään asiaa puhelimitse ja saimme selville, että eskaripaikkaa voi hakea jo ennen muuttoa, mutta koulupaikkaa vasta muuton jälkeen.
Kaikki tulevat muutokset ja käytännön asiat vähän hirvittää ja mietin, että sellanen ”muuttajan tukipuhelin” olisi hemmetin hyvä palvelu. Olisi ihanaa, kun kaupungin sivuilla olisi yksi numero, mistä saisi kaikki ohjeet miten kuuluu toimia, jos on muuttamassa kaupunkiin lasten kanssa.
Seuraavaksi meillä on edessä asuinalueiden vertailu ja päätös, mihin ilmansuuntaan aiomme kaupungissa asettua. Siitä lisää myöhemmin!
Tuuli-Elina on yrittäjä, juontaja ja vuoroviikkovanhempi, joka suuntaa muuttoauton nokan Hämeenlinnaan jo kolmatta kertaa.
Seuraa Tuuli-Elinaa Instagramissa
Lue Tuuli-Elinan Sanoinko sen ääneen? -blogia