Oma tie työelämään selkeytyi valmentajien tuella
Hämeenlinnalainen Satu Ovaskainen on sinnikkäästi etsinyt omaa tietään työelämään. Viime keväänä elämässä tuli eteen monta muutosta niin opintojen lopettamisen myötä, kuin henkilökohtaisessa elämässä. ”Halusin näyttää, että vien opiskelut loppuun, mutta ala ei ollut kuitenkaan oikea”.
Satu sai opettajaltaan vinkin hakea Kiipulasäätiön tarjoamaan NUOTTI-valmennukseen. Nuotti-valmennus on Kelan järjestämää ammatillista kuntoutusta 16-29-vuotiaille nuorille, jossa asiakkaalle etsitään omaa polkua opiskelu- ja työelämään. Tanja Siltala nuottivalmennuksesta kertoo, että näki työkokeilun Sadulle mahdollisuutena etsiä itseään kiinnostavaa alaa. Satu sai Tanjan lisäksi pian tuekseen LOIKKA-hankkeessa työhönvalmentajana toimivan Raisa Rahkosen. Loikassa kehitetään nopeita reittejä työelämään valmentavan työkokeilun avulla.
Ensi tapaamisella kartoitettiin mikä Satua voisi oikeasti kiinnostaa. Vaikka oma suunta ei ollut vielä selvillä, osasi Satu heti kertoa, että läheiseen K-Marketiin oli aina kiva mennä. Tunnelma kaupassa oli lämmin ja henkilökunta jo tuttua. Valmennuksen edetessä Satu koki pikkuhiljaa, että juuri K-Market Karhitie olisi se paikka, jonne hän haluaisi työkokeiluun. Raisa otti yhteyttä kauppias Markus Kemiläiseen. Työt alkoivat kahden viikon kuluttua ensi tapaamisesta.
Nyt töitä on jatkunut usean kuukauden ja Satu on silmin nähden tyytyväinen. Nuoresta naisesta hehkuu ilo ja itsevarmuus. Valmentajat Raisa ja Tanja kertovat, että Sadun ammatillinen suunta on hahmottunut huimasti ensi tapaamisesta.
Työn kautta itsetuntemus ja ammatillinen suunta alkaa hahmottua
Raisa oli Sadun mukana ensimmäisenä työpäivänä ja olisi tarvittaessa ollut useampanakin päivänä tukena. Jo muutaman tunnin kuluttua Satu kuitenkin sanoi Raisalle, että ”Mitä jos lähtisit nyt, kyllä minä pärjään”. Se on juuri se, mitä työhönvalmentaja toivookin kuulevansa, toteaa Raisa. Valmentajat Tanja ja Raisa kertovat, että Sadun kypsymistä ja itsevarmuuden kasvua on ollut inspiroivaa seurata. Joskus täytyy myös vain antaa aikaa, jotta nuori on valmis ottamaan seuraavan askeleen.
Työ kaupassa sisältää esimerkiksi hyllyttämistä ja kassalla oloa kiiretilanteissa. Työyhteisö on Sadun mukaan kannustava ja positiivinen. Virheitäkin saa kuulemma tehdä, sillä nekin kuuluvat oppimiseen.
Kauppias Markus Kemiläinen kertoo, että nuoria kannattaa ottaa töihin ja antaa heille mahdollisuus ensimmäiseen työpaikkaan. Kemiläisen periaatteena on ollut tarjota mahdollisuus töihin haluaville. ”Täällä on usein TET-harjoittelijoita ja olen työllistänyt myös paljon erityistä tukea tarvitsevia”.
Markus kehuu Satua, että tämä tarttui nopeasti toimeen ja asenne on kohdillaan. Työkokeilun jälkeen työ kaupassa jatkuu oppisopimuksella. Sadun haaveeksi on pidemmällä tähtäimellä tullut yrittäjyys.
Millä tavoin Satu toivoo oman tarinansa auttavan muita?
Satu suosittelee työkokeilua, sillä sen kautta pystyy kokeilemaan mitä työ oikeasti on. Työn kautta itsetuntemus ja ammatillinen suunta alkaa hahmottua.
Muita nuoria Satu kannustaa kysymään apua. Kaikkia vastauksia ei tarvitse itse tietää, eikä niitä tarvitse yrittää ratkoa yksinään. Satu kehuu olevansa tyytyväinen myös Ohjaamolla saamaansa apuun.
Oma isä sanoi aikoinaan Sadulle, että elämässä on hyvä olla kolme asiaa tasapainossa: perhe, työ ja harrastukset. Nyt kaikki nämä palaset ovat sopivasti kohdillaan, eikä yksin ollessa asiat tai tunteet pääse enää liian suuriksi. ”Työ on tuonut mukanaan samalla rauhallisemman olon sisälleni”.
Mikä Loikka?
LOIKKA-hankkeen tavoitteena Hämeenlinnan seudun työllisyyspalveluissa on kehittää nopean työllistymisen palveluita työnhakijoiden työllistymiseksi valmentavalla otteella ja tukea työnantajia rekrytoinneissa Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueilla.