Turvallisemman tilan periaatteet
Hämeenlinnan kaupunki on sitoutunut edistämään kuntalaisten yhdenvertaisuutta. Tämä näkyy mm. Lapsiystävällinen kunta työssä, jonka yhtenä tavoitteena on ehkäistä syrjintää vaikuttamalla kuntalaisten asenteisiin. Yksi konkreettinen työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseksi on ottaa eri tiloissa käyttöön turvallisemman tilan periaatteet.
Mitä ovat turvallisemman tilan periaatteet?
Turvallisemman tilan periaatteilla pyritään takamaan paikallaolijoille tunne fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta luomalla turvallisuutta lisääviä käytäntöjä. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitse kohdata minkäänlaisia syrjinnän, kiusaamisen, häirinnän tai väkivallan muotoja. Turvallisemman tilan periaatteet antavat henkilökunnalle/järjestäjille konkreettisen työkalun puuttua hankaliin tilanteisiin.
Periaatteiden yhteydessä käytetään sanaa turvallisempi, koska turvallisuuden tunne on subjektiivinen kokemus. Jokaiselle täysin turvallista tilaa ei voida taata, mutta turvallisemman tilan periaatteiden kautta voidaan luvata toimia siten, että tila tuntuu jokaiselle turvallisemmalta. Turvallisemman tilan periaatteiden kautta jokainen paikallaolija ottaa tästä vastuun.
Turvallisemman tilan periaatteet edistävät jokaisen tilan käyttäjän turvallisuutta ja mahdollisuutta osallistua tilan käyttöön ja toimintaan juuri sellaisenaan kuin on.
Otan muut huomioon
- Käyttäydyn niin, että en tahallani loukkaa ketään.
- Kunnioitan muita, kun keskustelen heidän kanssaan.
- Autan, jos joku tarvitsee apua.
- Pyydän apua myös itse.
- Kuuntelen, kun joku puhuu minulle.
Näen kaikki ihmiset yhtä arvokkaina
- Tiedän, että me kaikki olemme erilaisia. Siksi annan jokaisen olla oma itsensä.
- Ymmärrän, että minun ennakko-oletukseni ei ole aina totuus ihmisestä. Siksi on parempi, että en tee ennakko-oletusta kenestäkään esimerkiksi hänen vammaisuutensa, ikänsä, sukupuolensa, kielensä tai uskontonsa perusteella.
- Käytän puheessani sanoja, jotka ottavat kaikki huomioon.
En häiritse tai syrji toisia
- En puhu tai käyttäydy niin, että se syrjii tai alentaa muita. En esimerkiksi puhu tai käyttäydy niin, että se on rasistista. En myöskään syrji eri seksuaalisia suuntautumisia.
- Annan jokaiselle kehorauhan ja kunnioitan jokaisen oikeutta koskemattomuuteen.
- En tahallani häiritse muita käytökselläni. En esimerkiksi tuijota, osoita sormella, uhkaile, koskettele tai ole liian lähellä toisia.
- Muutan käytöstäni, jos se on jonkun mielestä epämukavaa ja loukkaavaa.
Puutun häirintään ja syrjintään
- Kerron henkilökunnalle, jos minua huolestuttaa jokin asia tilassa tai tapahtumassa. Esimerkiksi jos huomaan, että joku ei tunne oloaan turvalliseksi.
- Annan itselleni ja toisille mahdollisuuden nauttia kulttuurista.
- Jos huomaan epäkohtia tässä tilassa tai tapahtumassa, ilmoitan siitä heti.
Tässä tilassa kaikki saavat
- viihtyä
- nauttia
- osallistua
- olla rauhassa
- olla hiljaa
- oppia
- toteuttaa itseään
Miten luoda turvallisemman tilan periaatteet?
Turvallisemman tilan periaatteet luodaan yhdessä tilan henkilöstön ja käyttäjien kanssa. Periaatteisiin kirjataan tärkeimmät fyysistä, henkistä ja sosiaalista turvallisuutta edistävät asiat. Periaatteita luodessa on myös tärkeä luoda käytännöt, miten toimitaan niissä tilanteissa, jos yhteisiä periaatteita ei noudateta. Periaatteita luodessa voi lähteä liikkeelle siitä mikä luo kullekin turvallisuutta ja mitä tarkoittaa toisen kunnioittava kohtaaminen.
Lopuksi periaatteet työstetään sellaiseen muotoon, että ne voidaan laittaa esille esim. tilan seinälle ja/tai internetsivuille. Valmiit periaatteet käydään läpi tilan käyttäjien ja henkilöstön kanssa ja niitä voidaan päivittää tarvittaessa.
Hämeenlinnan kaupungilla turvallisemman tilan periaatteita on käytössä seuraavissa paikoissa:
Onko teillä jo käytössä turvallisemman tilan periaatteet?
Ota yhteyttä, niin tehdään ne näkyviksi myös tällä sivulla!
Antikainen Veera
- Osallisuuskoordinaattori,79244
- 040 869 6250
- 03 621 3378
- veera.antikainen@hameenlinna.fi