Museoiden Hämeenlinna
Hämeenlinna on museoiden kaupunki, jossa voit kokea elämyksiä historian, taiteen ja designin parissa. Valtakunnallisella museokortilla pääset Hämeenlinnassa kahdeksaan museokohteeseen, ja tarjolla on lisäksi joukko pienempiä erikois- ja kotiseutumuseoita. Museokierroksen Hämeenlinnassa kruunaa tietenkin Hämeen linna.
Merkittävimmät vierailukohteet keskustassa ovat Hämeenlinnan Taidemuseo sekä kaupunginmuseon päänäyttelytila Museo Skogster, jonka yläkerrasta löydät Pohjoismaiden vanhimman Säästöpankkimuseon näyttelyn.
Museo Skogsterissa historiaa käsitellään tunteella. Museo Skogsterin yläkerrasta löytyvä näyttely Heljä Liukko-Sundström – Kotiemme keramiikkataiteilija -näyttely esittelee Arabialla työskennelleen taiteilijan herkkää ja ajatonta keramiikkaa, joka on tuonut iloa ja lämpöä suomalaisten koteihin. Alakerrassa tutustutaan suden ja suomalaisten suhteisiin näyttelyssä Suden hetki – mitä uskomuksia susiin on liitetty, entä miten niihin on suhtauduttu historian saatossa Lisäksi keskustassa voi tutustua 1800-luvun lopun kaupunkiasumiseen Palanderin talossa sekä vierailla säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäkodissa.
Hämeenlinnan Taidemuseo on monipuolinen koko perheen taidekohde Hämeenlinnan keskustan läheisyydessä. Museo toimii Verkatehtaan alueella kahdessa rakennuksessa, joissa molemmissa esitellään vaihtuvia näyttelyitä kuvataiteen eri virtauksista.
Keskustan ulkopuolella museofanin vierailulistalle kuuluvat ainakin Linnanniemen museokohteet Hämeen linna, Museo Militaria sekä toukokuussa kesäkaudeksi avautuva Vankila, Suomen suurin vankilamuseo. Alle puolen tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnan keskustasta Iittalan lasimäeltä löytyy Iittalan lasitehtaan historiaa esittelevä Iittalan lasimuseo.
Hämeenlinnasta löytyy lisäksi joukko pienempiä erikois- ja kotiseutumuseoita.
Vaihtuvat näyttelyt 2024
HÄMEEN LINNA
Muistikuvia – Raija Jokisen tekstiiliteoksia, 17.5.–20.10.2024
Raija Jokisen teokset liikkuvat haurauden ja katoavaisuuden välimaastossa. Aineettomat, seitinohuet ihmishahmot ovat maalauksellista tekstiilitaidetta, värjättyä pellavakuitua.
Jokisen taiteilijaidentiteetissä tekstiilitaiteilija ja kuvataiteilija sulautuvat toisiinsa, ilmaisu sijoittuu maalauksen, kuvanveiston, grafiikan ja tekstiilin kohtaamispisteeseen.
Hämeen linnassa pellavalla on ollut merkittävä rooli vuosisatojen ajan. 1700-luvulla sillä maksettiin veroja ja 1800-luvulla Hämeen linnan toimiessa naisvankilana vangit valmistivat pellavatekstiilejä. Näyttelyssä voi nähdä myös Suomen kansallismuseon kokoelmista poimittua esineistöä, jota Hämeen linnan naisvangit käyttivät pellavan työstämiseen.
Hämeen linna – Suomen kansallismuseo
Aukioloajat: 1.6.-31.8. joka päivä klo 10-17, 1.9.-15.12. ti-pe klo 10-16, la-su klo 11-16
Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna
HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO
Taidevaltakunta-biennaali 14.6.-8.9.2024
Taidevaltakunta on Hämeenlinnan taidemuseon, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan ja Tampereen taidemuseon uusi yhteinen biennaali, joka rantautuu ensimmäisenä Hämeenlinnaan kesällä 2024!
Taidevaltakunta `24 antaa tulevaisuusvallan taiteelle ja taiteilijoille. Biennaalissa luonnon ja ihmisen dialogissa kuullaan huomisen ääni. Taiteilijoiden tarjoamat tulevaisuudet kulkevat dystopiasta toivoon. Mukana on yhteensä 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.
Taidevaltakunta levittäytyy koko Hämeenlinnan kaupungin alueelle. Museorakennusten lisäksi teokset vievät mukanaan muun muassa saunaan ja ulkotiloihin.
www.hameenlinnantaidemuseo.fi
Aukioloajat: ti-to 11-18, pe-su 11 – 17, ma suljettu
Viipurintie 2, Hämeenlinna
MUSEO MILITARIA
Iske, hakku – Pioneerien lehti 10 vuotta
Museo Militarian uusi näyttely ”Uskollinen kumppani – Hevonen sodassa ja rauhassa” esittelee hevosen sotilaskäyttöä 1500-luvulta 1970-luvulle saakka. Hevonen on näytellyt merkittävää osaa sekä Suomen historiassa yleisesti että erityisesti itsenäisen Suomen sotilashistoriassa. Hevosen tehtävät ovat olleet moninaisia – usein myös täysin korvaamattomia.
Sydämestä sydämeen -näyttely
Ukrainan sotaan liittyvää esineistöä esittelevä Sydämestä sydämeen -näyttely on esillä Museo Militarian tykkihallissa. Näyttelyn keskiössä ovat sodan aikana kotirintamalla tehdyt käsityöt, kuten symboliset Motanka-nuket ja moninaiset ristipistotyöt. Käsitöiden lisäksi näyttelyssä on myös ukrainalaisten sotilaiden varustusta sekä sotasaalista kuten hylsyjä, kypäriä, juomapulloja ja sotilaspuku.
Näyttelyn auringonkukkakimppu symboloi ukrainalaisessa kulttuurissa aurinkoa, hedelmällisyyttä, yhtenäisyyttä, työtä, vaurautta, voimaa ja hyvinvointia, mutta vuodeta 2014 lähtien kukilla on ollut myös uusi merkitys. Niiden kautta muistetaan elokuun 2014 lopulla Ilovaiskin motissa ja vetäytymislinjaksi avatulla humanitaarisella käytävällä kuolleita, haavoittuneita ja vangiksi jääneitä.
Näyttelyn esineistöstä ja toteutuksesta on vastannut Ukrainan auttamiseen ja tukemiseen perustettu yhdistys Sydämestä Sydämeen ry. Näyttely on avoinna 10.8. alkaen talvikauden ajan.
Museo Militaria
Aukioloajat: joka päivä klo 10-17
Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna
MUSEO SKOGSTER
Heljä Liukko-Sundström − Kotiemme keramiikkataiteilija, 27.10.2023 – 29.9.2024
Lokakuussa museon toiseen kerrokseen avautuu näyttely Heljä Liukko-Sundströmin (s.1938) keramiikasta. Liukko-Sundströmin herkkä ja ajaton keramiikka on tuonut iloa ja lämpöä suomalaisten koteihin. Kukkalaatoista, pupumukeista ja lasikorteista on tullut meille yhteistä visuaalista kokemusta. Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä on esillä uniikkiteoksia vuosien varrelta, teoksia, jotka aikoinaan nostivat Liukko-Sundströmin uran suomalaiseen tietoisuuteen sekä kaunista, tuttuakin tutumpaa kodin keramiikkaa. Lisäksi näyttelyyn valmistuu uusia, kokeellisempia teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty.
Museo Skogsterin ensimmäisen kerroksen näyttelytila kiinni näyttelyvaihdoksen ajan 20.8.-16.9.2024
Museo Skogster
Aukioloajat: ti, to–su 11–17, ke 11–18
Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna
Tutustu myös kesän 2024 taidetärppeihin
Vinkki!
Muraalitaiteesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Kantolan vanhoilla viljasiiloilla (osoite Keksikatu 2), joissa sijaitsee australialaisen taiteilija Guido Van Heltenin maalaama 56 metrin korkeuteen kohoava fotorealistinen teos.