Syksyinen Hämeen linna iltahämärässä Syksyinen Hämeen linna iltahämärässä

Tervetuloa kurkistamaan Hämeenlinnan pinnan alle ja arkitodellisuuden toiselle puolelle! Loppusyksyn illoissa pimeys tihenee, Vanajavedeltä leijaileva usva kietoo koko Hämeenlinnan syleilyynsä ja historiallisen kaupungin menneisyyden tarinat heräävät henkiin. Tee retki muinaisen Hämeenlinnan pyhiin paikkoihin eli hiisiin, kierrä kaupungin karmivimpien kummitustarinoiden tapahtumapaikat tai nappaa talteen hyytävimmät vinkit Halloweeniin!

Syksyn taikaa & Kurpitsajuhlan tunnelmaa

Kokosimme yhteen Hämeenlinnan maagisimmat puodit ja hyytävimmät menovinkit Halloweeniin!

Halloweenin menovinkit Hämeenlinnaan 

Kummitustarinoiden Hämeenlinna

Halloweenin tai kotimaisemmin kekrin lähestyessä vahvistuu myös yhteys tuonpuoleiseen. Kenties silmäkulmissa vilahtelee varjoja, joita et haluaisi yksin ollessasi kohdata? Kokosimme yhteen karmivimmat kummitustarinat Hämeenlinnasta!

Hämeenlinnan tunnetuimmat kummitustarinat 

Nykyisen Hämeenlinnan alueella on lukuisia luontokohteita, joihin kyläyhteisöt kokoontuivat antamaan uhreja erilaisille jumalille ja vainajahengille paremman elinkeino-onnen toivossa. Näitä pääosin myöhäisellä rautakaudella perustettuja pyhiä paikkoja kutsuttiin hiisiksi. Kristinuskon myötä hiisien alkuperäinen merkitys unohtui, ja niistä tuli ihmisten mielissä jättiläisten, peikkojen ja pirujen kammottavia asuinsijoja.

Painutaan hiiteen! - Hämeenlinnan pyhät paikat

Nykyisen Hämeenlinnan alueelta löytyy lukuisia luontokohteita, joihin ihmisillä oli tapana kokoontua tuhatkunta vuotta sitten pitämään yhteyttä suvun vainajien ja erilaisten jumalien kanssa. Näitä pyhiä metsiköitä ja mäkiä kutsuttiin hiisiksi. Tervetuloa kirjalliselle kiertomatkalle Hämeenlinnan alueen hiisiin!

Painutaan hiiteen! - Hämeenlinnan pyhät paikat 

Osa 1. Sigfrid Antinpoika kohottaa Ukon maljan

Ensimmäisenä virittäydymme pyhien paikkojen tunnelmaan 1600-luvun Hauholla.

Osa 1. Sigfrid Antinpoika kohottaa Ukon maljan 

Osa 2. Hiisivuori ja Hauhon huikkapaikat

Seuraavaksi lähdemme perehtymään paikkoihin, joissa vastaavia saderituaaleja on saatettu toimittaa jo yli tuhat vuotta sitten. Ensimmäinen pysäkkimme on Hiisivuori.

Osa 2. Hiisivuori ja Hauhon huikkapaikat 

Osa 3. Harjutie vie toiseen todellisuuteen

Nyt matkustamme tarunhohtoiselle Hattelmalanharjulle ja tutustumme kiveen, jonka kuppeihin ilmestyy kolikoita vielä tänäkin päivänä.

Osa 3. Harjutie vie toiseen todellisuuteen 

Osa 4. Ukkosenjumalan monet kasvot

Kuljemme yhä Hattelmalan harjutietä, ja löydämme sen varrelta merkillisiä ja monitulkintaisia paikkoja. Lopulta päädymme Janakkalaan, jossa tiputamme kolikon Taaranlähteeseen.

Osa 4. Ukkosenjumalan monet kasvot 

Osa 5. Hiidenhoilosta Kapakanmäelle

Sarjan aikaisemmissa osissa olemme huomanneet, että hiisissä järjestettyjen rituaalien ensisijaisena tarkoituksena on ollut peltojen satoisuuden turvaaminen. Seuraavaksi matkustamme Lammille ottamaan selvää siitä mitä muuta hiisissä puuhailtiin. Samalla piipahdamme oluella Tuuloksen Kapakanmäellä.

Osa 5. Hiidenhoilosta Kapakanmäelle 

Osa 6. Kadonneiden käräjäkivien arvoitus

Tänä päivänä sanalla käräjät viitataan lähinnä oikeuslaitoksen toimintaan. Esihistoriallisena aikana sana ymmärrettiin laajemmin. Käräjille kokoonnuttiin kyllä käymään oikeutta ja ratkaisemaan riitoja, mutta kyse oli myös tilaisuudesta, jossa päätettiin yhteisistä kaikkia koskevista asioista. Esimerkiksi Rengon Käräjämäelle on todennäköisesti kokoonnuttu juuri tällaisissa merkeissä. Mutta minne mäellä olleet käräjäkivet ovat joutuneet?

Osa 6. Kadonneiden käräjäkivien arvoitus 

Osa 7. Pyhistä paikoista helvetillisiksi hiisiksi

Sarjan aiemmissa osissa olemme huomanneet, että monet myöhäisrautakautisten hämäläisyhteisöjen tärkeimmistä toiminnoista oli sijoitettu hiisiin. Tässä sarjan viimeisessä osassa matkustamme hämäläisten karsikoiden kautta Katumajärven rannalle. Siellä meille selviää kuinka hiisille kävi, kun kristinusko saapui Hämeeseen.

Osa 7. Pyhistä paikoista helvetillisiksi hiisiksi