Hämeenlinnan kaupungin tilikausi 2024 erinomainen

Tilikausi 2024 oli Hämeenlinnalle varsin menestyksekäs ja osin historiallinen, vaikka vuosi oli yleisesti yhteiskunnalle ja kunnille monin tavoin haasteellinen.

Kaupungin tosiasiallista taloudellista suorituskykyä kuvaa parhaiten vuosittain julkaistava kertaeristä puhdistettu tuloslaskelma. Vuonna 2024 kertaeristä puhdistettu ylijäämä oli peräti 22 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun se vuonna 2023 oli 10 milj. euroa ja 12 milj. euroa vuonna 2022. Tilikauden virallinen ylijäämä on 15,1 milj. euroa ja se sisältää muun muassa 8 miljoonan euron rahastoinnin Hämeenlinna-rahastoon. Tilikausi on täten taloudellisesti historiallisen hyvä.

Investoinnit kouluverkkoon ja terveyspalvelujen turvaamiseen

Tilikauden investoinnit kohosivat 71,4 miljoonaan euroon, mikä lisäsi kaupungin velkamäärää selvästi edellisvuoteen verrattuna. Tilikauden aikana tehtiin kaupungin lähihistorian suurin yksittäinen investointi, kun Ahvenistonmäen vanhan sairaalan alue ostettiin Kanta-Hämeen Hyvinvointialueelta noin 63 milj. euron kauppahinnalla. Kaupalla varmistettiin Kanta-Kaupungin alueelle kokonaisuus, joka palvelee kaupunkilaisia huomattavasti paremmin kuin hyvinvointialueen alkuperäinen palveluverkkopäätös. Kaupunki kiittää hyvinvointialuetta hyvässä hengessä sujuneista kauppaneuvotteluista.

HAMK-keskustakampusta ja ykköskorttelin ratkaisuja edistettiin tilikauden aikana. Valtion osallistuminen Moreenin eritasoliittymän rahoitukseen varmistui lopullisesti niin ikään vuoden 2024 aika. Kaupungin kouluverkkoa saneerattiin edelleen strategian ja suunnitelmien mukaisesti. Lammin koulukeskuksen rakennustyöt käynnistyivät kesällä ja Myllymäen koulun peruskorjaus- ja uudisrakennushanke valmistui ennen syyslukukauden alkua. Loppuvuodesta valmistuivat myös Hämeenlinnan yhteiskoulun uusi koulurakennus ja liikuntahalli sekä Ruununmyllyn kivikoulun peruskorjaus. 

Henkilöstö palkitaan hyvästä tilikaudesta

Kiitoksena hyvästä tilikauden tuloksesta kaupungin henkilöstö palkitaan kevään aikana ylimääräisellä 100 euron kulttuuri-, liikunta- ja hyvinvointiedulla. Henkilöstön hyvinvointiin panostettiin menneellä tilikaudella myös laajentamalla työterveyspalvelut aiempaa kattavammalle tasolle. Lisäksi kaupunki sai alkuvuodesta 2025 Hämeenlinnan liikuttavin työnantaja -palkinnon aiempien vuosien työn ansiosta.

Kaupungin työttömyysaste on pitkästä aikaa valtakunnan keskitasoa alhaisemmalla tasolla. Tulorekisteritietojen mukaan hämeenlinnalaisten saamat työttömyysetuudet pysyivät samalla tasolla suhteessa vuoteen 2023, vaikka valtakunnan tasolla ne kasvoivat 4,7 prosenttia.

Tytäryhteisöjen yhteenlaskettu tulos parani ja sijoitusvarallisuus kasvoi

Merkittävimpien tytär- ja osakkuusyhteisöjen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin 4 %, ja niiden yhteenlaskettu tulos parani noin 10 %. Suurimmalla osalla yhteisöistä maksuvalmius oli vuoden vaihteessa hyvä tai erinomainen. Merkittävimpien tytäryhteisöjen investoinnit olivat yhteensä noin 13 miljoonaa euroa, ja kaupungin strategisille tytäryhtiöille asetetut tavoitteet toteutuivat kohtuullisen hyvin.

Kaupungin sijoitusvarallisuuden kannalta vuosi 2024 oli onnistunut. Sijoitusomaisuus kasvoi 12 miljoonaa euroa päätyen noin 139 miljoonaan euroon, vuosituoton ollessa noin 9,6 prosenttia, ilman inflaation vaikutusta.

Talouden tasapainotustoimia edistettiin vuoden 2024 aikana kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti. Tämänhetkisen arvion mukaan kaupunki ei tule pääsemään kaupunginhallituksen asettamaan talouden tasapainotavoitteeseen, eli estämään lisävelkaantumista vuoden 2026 loppuun mennessä vuoden 2022 lopun tasosta.

Lisätietoja:

Löysitkö etsimäsi?
Kyllä
En
Kaipaan lisätietoa