Kohti hiilineutraalia Hämeenlinnaa – CO2-päästöt laskeneet aikataulussa
Hämeenlinna tavoittelee 80 % päästövähennystä vuoteen 2035 mennessä vuoden 2010 tasoon verrattuna. Tuore CO2-raportti osoittaa, että kaupunki on tällä hetkellä päästövähennyksissä aikataulussa. Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää yhä kuitenkin merkittäviä lisätoimenpiteitä ja kuntalaisten sitoutumista kestävämpään elämäntapaan.
Kunnilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ne tarjoavat kuntalaisille ja alueen yrityksille ilmastokestävän arjen edellytykset ja tukevat siirtymää hiilineutraaliuteen. Ilmastotyön onnistumista mitataan ensisijaisesti kasvihuonekaasupäästöjen määrällä, joita Hämeenlinna seuraa aktiivisesti. Keskeiset tiedot kerätään Sitowisen vuosittaisesta CO2-päästölaskentaraportista.
Vuoden 2023 päästöt ja ennakkotiedot vuodelle 2024 on nyt julkaistu. Hämeenlinnan kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2023 olivat yhteensä 247,2 kilotonnia CO2e (hiilidioksidiekvivalenttia). Asukasta kohti päästöjä syntyi 3,6 tonnia, mikä on hieman korkeampi kuin asukasmäärältään samankokoisten kuntien keskiarvo. Lukuihin ei ole sisällytetty teollisuuden päästöjä.
Ennakkotiedot vuodelle 2024 lupaavat päästöjen edelleen vähenevän. Kokonaispäästöiksi ennakoidaan 236,7 kilotonnia ja asukaskohtaisiksi päästöiksi 3,5 tonnia. Tämä kehitys heijastaa kansallista trendiä. Positiivinen kehitys johtuu pääosin energiasektorin, erityisesti sähkön- ja kaukolämmöntuotannon, päästöjen vähenemisestä.

Tieliikenne on suurin päästölähde
Hämeenlinnan alueelliset päästöt jaetaan tieliikenteen, kulutussähkön, lämmityksen, maatalouden sekä jätehuollon päästöihin. Näistä suurimman osuuden muodostaa tieliikenne, joka kattoi vuonna 2023 49 % alueellisista päästöistä. Lämmityksen päästöt, sisältäen sähkö-, kauko- ja erillislämmityksen, vastasivat 21 % päästöistä. Kuluttajien sähkönkulutuksen osuus oli 6 %, jätehuollon 5 % ja maatalouden 19 %.
Tieliikenteen alueellisiin päästöihin sisältyy merkittävä määrä valtateiden läpiajoliikennettä, johon sisältyy myös muiden kuntalaisten liikennettä. Vastaavasti hämeenlinnalaisten ilmastopäästöjä aiheuttava autoilu muissa kunnissa ei näy Hämeenlinnan kaupungin alueellisissa päästöissä. Näitä kulutusperäisiksi liikenteen päästöiksi kutsuttuja päästöjä tarkastellaan tarkemmin myöhemmin keväällä, kun Sitowisen Kulma-laskennan tulokset valmistuvat.
Lämmityksen päästöistä huomioitavaa on, että Hämeenlinnan kaukolämmön päästöt kasvoivat vuodesta 2022 vuoteen 2023 jopa 61 %. Energiayhtiö Loimuan mukaan vuonna 2024 päästöt kääntyivät laskuun: kaukolämmön tuotannon päästöt laskivat 32 % vuonna 2024 vuoteen 2023 verrattuna. Sähkön päästökerroin kuvastaa CO2-päästöjen keskimääräistä määrää Suomessa suhteessa tuotetun sähkön määrään. Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa, ja sen päästöihin vaikuttavat tuotannossa käytetyt polttoaineet. Kaukolämpöä tuotetaan Hämeenlinnassa nykyään varsin tehokkaasti uusiutuvalla energialla, ja sitä voidaan käyttää niillä alueilla, joissa se on helposti saatavilla.
Lisätietoa Hämeenlinnan ilmastotyöstä ja vinkkejä ilmastokestävään arkeen löydät sivulta Hiilineutraali Hämeenlinna
Lisätiedot:
Kurkinen Hilja
- Ilmastokoordinaattori,84772
- 040 689 5648
- hilja.kurkinen@hameenlinna.fi