Koko koulu lukee yhtä aikaa
Eteläisten koulu on neliluokkainen mukava pieni koulu Hauholla, jossa on hyvin kyläkoulumainen tunnelma.
Tänään Eteläisten koulussa on vuorossa koko koulun lukutunti ja kaikki oppilaat ja opettajat hiljentyvät lukemaan tunniksi. Lukutunti järjestetään kerran kuukaudessa.
”Me kaikki tiedämme, kuinka tärkeää on lukutaito ja kuinka huolissamme olemme lastemme lukutaidosta. Haluamme koulussamme kannustaa jokaista lukemaan ja auttaa löytämään mielekästä luettavaa”, kertoo rehtori ja luokanopettaja Anna-Emilia Salminen.
”Lukeminen ei ole nykyisin kaikille ollenkaan itsestään selvää arkipäivän puuhaa. Kerran kuukaudessa koko koulu vetäytyy lukemaan yhtä aikaa yhdeksi oppitunniksi ja tänään on se päivä”, hän jatkaa.
Oppilaita on lukemassa pulpettien äärellä ja joku on tehnyt lukupesän pulpetin alle. Pitkin poikin koulun käytäviä on leiriydytty lukemaan kirjojen ja lehtien kanssa. Kaveriporukka on kasannut luokan eteiseen sohvatyynyistä läjän, jonne on vetäytynyt selälleen lukemaan.
”Käymme joka toinen viikko kirjastoautolla ja yhdessä on sovittu, että kaikki lainaavat jotain”, rehtori jatkaa ja on iloinen siitä, että kirjastoauto palvelee koululaisia huristamalla koulun pihalle.
Oppilaat rakastavat lukutuntia
Kun kuusikymmentä oppilasta on yhtä aikaa samassa rakennuksessa, kuuluu vain rapinaa ja tuhinaa. Kaverille ei lukutunnilla juurikaan kuiskutella, vaan kaikki paneutuvat omaan kirjaansa tai lehteensä. Lukutuntien aikana myös opettajat lukevat kirjoja käytävillä tai luokissa.
Kuudesluokkalainen Solana kertoo lukevansa Lin Hallbergin kirjoittamaa Sinttu-kirjaa.
”Hyvä kirja on sellainen, jossa on hyvä juoni. Ja siinä pitää olla mukavia ja mielenkiintoisia hahmoja. Kirjan juoni on tärkeä, että se tarina kulkee eteenpäin. Nämä Sinttu-kirjat ovat juuri sellaisia kirjoja, joita minä tykkään lukea.”
Takapenkillä joku lehteilee Aku Ankkaa, joka on monelle suomalaislapselle ensimmäinen askel lukutaitoon. ”Meillä saa lukea myös sarjakuvia tai lehtiä. Pääasia on, että saamme olla ja lukea tämän tunnin yhdessä,” Salminen kertoo.
Eteisessä Kerttu lukee kaverinsa kanssa Hevoshullu-lehtiä. ”Minä tykkään hevosista ja tämä lehti on tosi kiva. Lehteä on helppo lukea ja tässä on kivoja juttuja,” kertoo Kerttu, joka tuli viime syksynä Eteläisten koulun ensimmäiselle luokalle.
Salome on innokas lukija ja kertoo lukevansa paljon myös kotona. ”Iltaisin tykkään lukea kirjoja ja hyvä kirja on sellainen, jossa pitää olla vähän samaistuttavia hahmoja. Minä tykkään paljon fantasiakirjoista”, Salome kertoo ja sanoo lukeneensa myös kaikki Harry Potterit joskus nuorempana.
Lukutuntien lisäksi Eteläisten koulun 5.-6.-luokka on mukana kirjaston Lukuvuodet-hankkeessa. ”Meillä on ollut täällä räppipaja. Lisäksi kirjailija J.S. Meresmaa vierailee kevään aikana kolme kertaa tarinatyöpajan merkeissä. Nämä kaikki ovat olleet ihan mahtavia juttuja, joihin oppilaat ovat innostuneet”, kertoo rehtori Salminen.
Tuttua ja turvallista
Eteläisten koululla on pitkät juuret historiassa, sillä koulu alkoi 9.11.1869 Aintilan talossa. Nykyinen kivikoulu vihittiin käyttöön vuonna 2002. Mistä Eteläisten kouluun syntyy kyläkoulumainen hyvä henki ja iloisuus?
”Koulu on ollut toiminnassa kauan ja se on koko kylän keskellä. Kaikki tuntevat toisensa ja meillä on tiivis yhteys esiopetukseen ja päiväkotiin, jotka sijaitsevat tässä samassa rakennuksessa. Meillä on mukavasti aikuisia oppilasmäärään nähden ja meininki on tosi yhteisöllistä”, kertoo kouluohjaajana jo melkein 30 vuotta työskennellyt Eija Raitio–Löyttyniemi.
Koska Raitio-Löyttyniemi tuntee koulun kuin omat taskunsa, häneltä myös kysytään milloin mitäkin. ”Jos jokin on hukassa, kysytään ”Eijaa”. Ja nyt meillä on jo toisen sukupolven oppilaita, joten perheet ovat tulleet vuosien saatossa tutuksi. Se on todella mukavaa,” Raitio–Löyttyniemi jatkaa.
”Tulin tänne töihin viime talvena työskenneltyäni tovin Intiassa kansainvälisessä koulussa ja sitä ennen Hämeenlinnan kantakaupungin alueella. Tämä on todella ihana koulu ja olen ollut aivan ihastunut. Täällä on mukava kyläyhteisö ja positiivinen tekemisen henki. Lapset ovat välittömiä ja hymyileviä. Täällä tervehditään ja jutellaan. Tämä on kaikin tavoin mukava vanhanaikainen kyläkoulu, joka kuitenkin on kiinteästi nykyajassa kiinni”, kertoo rehtori Salminen.
Kuutoset kahvilla opettajien kanssa
Lukutunnin lisäksi tänään on kovasti odotettu 6.-luokkalasten kahvihetki opettajien kanssa. Joka keskiviikko pari heistä pääsee kahvittelemaan opettajienhuoneeseen ja syömään herkkuja opettajien kanssa, kukin halukas vuorollaan.
Hetki on odotettu ja kukaan kuutosista ei jätä sitä väliin.
”Joku oppilaista sanoi minulle viime syksynä, että siellä ne opettajat vaan opehuoneessa syö herkkuja. Siitä sitten syntyi idea, että no, kutsutaanpa oppilaita meidän kanssamme syömään herkkuja, koska totta on, että meillä on täällä aika usein jotain hyvää. Joku tuo Runebergin torttuja ja toinen tuo pullaa,” rehtori Salminen kertoo.
Kuutoset ovat viimeistä vuottaan Eteläisten koulussa ennen kuin he siirtyvät Hauhon yhtenäiskouluun kirkolle, joten herkkuhetki opehuoneessa on myös osa tätä siirtymää.
Tänään kuutosluokan oppilaista herkuttelemassa ovat Valtteri ja Werner. Vartin herkkuhetkessä ehditään vaihtaa opettajien kanssa fiiliksiä ja jutella myös keväällä koittavasta leirikoulusta.
Opettajien kanssa on helppo jutella eikä kynnys opettajienhuoneeseenkaan ole korkea.
”Kyllä mä koputan opehuoneen oveen, jos minulla on jotain asiaa. En mä vain marssi sisälle”, kertoo Werner.
Ensi syksynä 17 uutta ekaluokkalaista
Eteläisten kouluun on ensi syksyksi ilmoittautunut 17 uutta ekaluokkalaista. Ja koulun tulevaisuus on hyvinkin turvattu.
”Meille tulee oppilaita pääasiassa Eteläisistä ja tästä lähialueelta. Oppilaat tulevat kouluun pyörällä, jalkaisin ja muutamat tulevat taksilla”, kertoo rehtori Salminen.
”Koulutilaan olemme todella tyytyväisiä, tämä on tilana toimiva. Meillä on mukavat luokkahuoneet, tilat, käytävät, ruokasali ja liikuntasali.”
Koulussa ruokaillaan ruokasalissa, jonne tulevat myös päiväkodin esikoululaiset syömään. Tuttu paikka madaltaa kynnystä sitten, kun koulutaival alkaa syksyllä. Osalla on myös isompia sisaruksia koulussa, joten yhteydet ovat luonnollisia.
Koululla on myös toimiva ja suuri piha sekä lähiympäristössä mukavat maastot.
”Meillä on talvisin kaukalo, jalkapallokenttä ja laaja piha-alue. Ja hiihtoladut alkavat koulun nurkalta, kertoo kouluohjaaja Raitio-Löyttyniemi.
Juuri ennen lukutuntia kuutosluokan oppilaat olivat ladulla. Osalla suksi luisti paremmin ja osalla huonommin.
”Hiihto ei ole enää jokaisen lapsen laji. Kaikki lapset kuitenkin hiihtävät liikuntatunneilla ja yrittävät parhaansa”, rehtori Salminen kertoo.
Teksti: Kaisa Paavilainen I Kuvat: Miika Kangasniemi
Eteläisten koulu:
- 60 oppilasta
- 1.lk, 2.lk sekä kaksi yhdysluokkaa 3.-4.lk ja 5.-6.lk
- 4 luokanopettajaa, 2 kiertävää kieltenopettajaa, kiertävä erityisopettaja, yksi vakituinen kouluohjaaja, yksi osa-aikainen kouluohjaaja ja yksi kouluohjaajaopiskelija
- Eteläisten koulun verkkosivut