Lämminhenkinen Kotofoorumi kokosi yhteen kuntalaisia
Hämeenlinnan pääkirjastolla käytiin torstai-iltana 10.10.2024 lämminhenkinen ja rakentava erätaukokeskustelu teemalla Kunta kaikkien kotina – mikä tuo meidät yhteen lasten ja nuorten asioissa. Tilaisuus kokosi yhteen paikallisia asukkaita, järjestöjen edustajia ja kaupungin työntekijöitä.
Illan avasi elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki. Osallisuuskoordinaattori Veera Antikainen alusti Erätauko-keskustelun avaamalla Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelman tavoitteita ja toimenpiteitä. Erätauko-keskustelun ohjasi Kohti uutta -hankkeen (ESR+) projektipäällikkö Anu-Rohima Mylläri.
Keskustelussa nousi esiin monia tärkeitä teemoja
Harrastukset, leikkipuistot ja muut vapaan olemisen paikat mainittiin erinomaisina paikkoina kohdata toisia ihmisiä. Erityisesti harrastusten merkitys korostui, sillä ne tarjoavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden luoda uusia ystävyyssuhteita ja liittyä joukkoon mukaan.
Kotofoorumi tarjosi myös mahdollisuuden nauttia live-tilaisuuden ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kuten eräs osallistuja totesi: “Ei tarvitse digitellä.” Tämä muistutti, kuinka tärkeää on kohdata toisemme kasvotusten ja jakaa hetkiä yhdessä.
Kansainvälisten kuntalaisten arvo tunnistettiin erään keskustelijan todetessa “Rikas ja runsas maailma on tullut tänne lasten ja perheiden kautta”. Tämä kuvaa hyvin kaupunkimme kansainvälistymistä ja sen tuomaa rikkautta. “Huolehditaan, että ihmisen sisäinen punainen lanka ei katkea, kun hän muuttaa uuteen kotikaupunkiin.”
Erätauko-keskustelussa muistutettiin tärkeästä asiasta: Ei ole olemassa kielitaidottomia ihmisiä
Kielten rikkaus ja kohtaaminen ovat arvokkaita asioita ja huomioimalla niiden moninaisuuden edistetään myös uuden kielen oppimista. Elämässä voi olla se yksi ja oma tunnekieli ja sen rinnalla useita muita kieliä, joita oppii ja hyödyntää elämässä. Keskustelussa tuli esiin, kuinka suomen kielen kautta avautui myös suomalainen kulttuuri, joten olisi tärkeää, että kielen opettamiseen panostettaisiin nykyistä laajemmin.
Tervehtiminen on pieni, mutta voimakas teko, joka voi murtaa jännitteitä ja luoda turvallisuuden ja tervetulleeksi tulemisen tunteen. Yksinäisyyttä on paljon, mutta pienillä eleillä voi olla suuria vaikutuksia. Ystävällinen hymy tai yksinkertainen “hei” voi tehdä ihmeitä ja tuoda meidät lähemmäksi toisiamme.
Kaupunkia kiiteltiin vieraskielisten lasten huomioimisesta kouluissa, mutta samalla myös tiedostettiin, että vielä on tehtävää, jotta vieraskieliset perheet pääsisivät paremmin osallisiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen arkea. On pohdittava kuinka ja miten viestimme saavuttavat perheet paremmin.
Keskustelussa puhuttiin myös toivosta ja siitä, mitä voisimme kaikki tehdä sen eteen, että lapsilla ja nuorilla olisi toivoa. Keskustelussa nousi esiin, miten tärkeää on pysähtyä ja kysyä mitä kuuluu ja muistuttaa nuoria siitä, että ‘aikuistumisella ei ole kiire’, kuten eräs keskustelija totesi. Muistutettiin myös siitä, että elämällä on ihmeellinen tapa järjestyä.
Lapsille ja nuorille oli tilaisuudessa oma puuhapiste, jossa sai askarrella, taiteilla ja kirjoittaa sekä pelata lautapelejä. Pienet kävijät olivat erityisen kiinnostuneita värittämään ja tekemään kortteja.
Kotofoorumi osoitti jälleen kerran, että Hämeenlinnasta löytyy hyvää tahtoa ja yhteisöllisyyttä. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille lämpimästä ja antoisasta illasta!
Erätauko-keskustelu oli samalla osa Kansallisia dialogeja. Dialogien tavoitteena on ymmärtää Suomessa asuvien ihmisten moninaisia kokemuksia siitä, mikä tuo meitä yhteen. Hämeenlinnassa näkökulmana olivat lapset ja nuoret. Lisätietoa löydät osoitteesta: www.kansallisetdialogit.fi
Kotofoorumit ovat Hämeenlinnan kaupungin monikulttuurisuuden sydän, joka tuo yhteen kaupungin työntekijät, alueen toimijat ja kuntalaiset. Foorumit ovat tilaisuus lisätä ymmärrystä maahan muutosta, jakaa tietoa, verkostoitua ja kehittää yhteistä toimintaa maahanmuuttajien kotoutumisen tukemiseksi.
Kotofoorumi toteuttaa myös käytännössä Kaikkien Hämeenlinna -suunnitelmaa mahdollistamalla eritaustaisten ihmisten kohtaamisen.
Teksti: Veera Antikainen, Erika Kallinen ja Erika Haavisto