Miten huoltajat kokevat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laadun? Varhaiskasvatuksen asiakaskysely 2025
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tehtiin asiakaskysely maaliskuussa 2025. Kysely oli yhteinen kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Vertailtavuuden vuoksi kysely toteutettiin samansisältöisenä kuin edellisinä vuosina.
Vastausten kattavuus
Kyselyyn vastasi 950 asiakasperhettä. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa vastauksia kertyi 639, vastausprosentti oli 31 %. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa (mukaan lukien yksityinen perhepäivähoito) vastauksia kertyi 272, ja vastausprosentti oli 35 %. Koko asiakaskyselyn vastausprosentti oli 33 %. Vuonna 2024 vastausprosentti oli 49,5 %.
Kysely toimitettiin asiakkaille joko asiakastietojärjestelmä Päikyn kautta tai sähköpostitse. Lisäksi kyselystä tiedotettiin henkilöstön toimesta henkilökohtaisesti aamu- ja iltapäivän kohtaamisissa, päiväkotien ilmoitustauluilla tai eteistiloissa, kaupungin verkkosivuilla ja Facebookissa.
Kaikkineen varhaiskasvatus sai hyvät arviot, keskiarvon ollessa 4,5, joka oli sama myös viime vuonna. Kunnallisen varhaiskasvatuksen keskiarvo oli 4,4 ja yksityisen varhaiskasvatuksen keskiarvo 4,7. Yksityisen ja kunnallisen perhepäivähoidon asiakastyytyväisyyden keskiarvot vaihtelivat välillä 4,9–5,0.
Yleisen asiakastyytyväisyyden yksikkökohtaiset keskiarvot päiväkotien ja esiopetusyksiköiden välillä vaihtelivat välillä 4,1–4,8. Näihin keskiarvoihin ei ole laskettu mukaan yksiköitä, joissa vastauksia tuli alle 5. Yksikkökohtainen vaihteluväli pieneni edelliseen vuoteen verrattuna (vuonna 2024 vaihteluväli 3,6–4,9).
Kyselyssä selvitettiin huoltajien kokemuksia Hämeenlinnan varhaiskasvatuksesta lapsensa varhaiskasvatus/esiopetusryhmässä. Kysymysten aiheina olivat
- kohtaaminen,
- lapsen turvallisuuden tunne ja kasvatusyhteistyön laatu,
- varhaiskasvatustoiminnan monipuolisuus,
- leikkimahdollisuudet ja
- lapsen kaverisuhteet.
Lisäksi kysyttiin huoltajien näkemyksiä varhaiskasvatuksen toiminnasta ja lapsen päivästä tiedottamisesta sekä kokemuksia 1-5 vuotiaiden lasten ryhmärakenteeseen liittyen. Avoimissa kysymyksissä huoltajilla oli mahdollisuus tarkentaa kokemuksiaan lapsen yksilöllisestä kohtaamisesta sekä kertoa varhaiskasvatuksen onnistumisista sekä kehittämiskohteista.
Kuntakohtaisia tuloksia avataan yleisellä tasolla tarkastellen kunnallisen varhaiskasvatuksen sekä yksityisten palveluntuottajien vastauksia kokonaisuutena.

Huoltajien arviot lapsen kokemasta varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta olivat pääsääntöisesti hyviä. Erityisesti lapsen viihtyminen varhaiskasvatuksessa sekä lapsen kohtaaminen yksilöllisesti ja arvostaen koettiin vahvuuksiksi useimmissa yksiköissä. Kysymykset, jotka käsittelivät huoltajien kokemusta heidän kuulluksi tulemisestaan ja vuorovaikutuksesta henkilöstön kanssa, saivat pääsääntöisesti myös hyvät arvosanat.
Suurin vaihtelu yksikkötasoisissa keskiarvoissa oli kohdassa ”Lapsellani on kavereita”. Tämän kysymyksen keskiarvo kohosi hieman viime vuodesta (2024 4,3 ja 2025 4,4), mutta vaihteluväli tuloksissa jakaantui välillä 2–5. Tasavertaisten ystävyyssuhteiden luominen, niiden ylläpitäminen ja vahvistaminen ovat varhaiskasvatuksen toiminnassa keskeisiä tavoitteita, joiden kautta ennaltaehkäistään syrjäytymistä. Vastaukset, joissa huoltajat kokivat, että lapsen kaverisuhteet toteutuvat melko huonosti, jakaantuivat sekä esiopetus- että varhaiskasvatusryhmiin. Yksikkökohtaisten tulosten tarkastelussa ja kehittämisen toimenpiteissä tulee huomioida erityisesti tämän kysymyksen kohdalla vastausten hajonta.
“Saan riittävästi tietoa lapseni päivästä”, “Saan monipuolista tietoa lapseni ryhmän toiminnasta” ja ”Lapseni ryhmän toiminta on monipuolista” kysymysten kohdalla keskiarvot olivat hyviä. Yksikkökohtaisten keskiarvojen vaihteluväli oli kuitenkin laaja. Yksikkötasoisissa kehittämistoimenpiteissä tuleekin huomioida varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen monipuolisen toiminnan kehittäminen, pedagoginen dokumentointi ja viestintä huoltajille.
1–5-vuotiaiden lasten ryhmät kunnallisessa varhaiskasvatuksessa
Kunnallisen varhaiskasvatuksen osalta kysyttiin sekä lapsen kokemusta 1-5 ryhmissä viihtymisestä, että huoltajien tyytyväisyyttä 1-5-vuotiden ryhmiin. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa osa ryhmistä on 1-5-vuotiaiden ryhmiä, mutta kysymykset 1-5-vuotiaiden ryhmistä kohdistuivat vain kunnalliseen.

Lasten koettiin viihtyvän tämän vuoden kyselyn mukaan 1–5-vuotiaiden ryhmissä keskimääräisesti hyvin (4,4). Huoltajien kokemus 1–5-vuotiaiden ryhmistä sai vuonna 2025 keskiarvon 3,9. Huoltajien tyytyväisyys 1–5 lasten ryhmiin on lisääntynyt tasaisesti vuodesta 2021. Alla muutamia avointen vastausten kommentteja liittyen 1–5-vuotiaiden lasten ryhmiin.
Lapsi on täyttänyt alkuvuodesta kuusi vuotta. Hän on 1–5 v. ryhmässä. Vaikka kasvattajat ovat parhaita ja ryhmä kaikin puolin ihana, lapsi kaipaisi kovasti jo ”sydänystävää”, jota ehkä ryhmästä ei nyt sitten löydy, johtuen varmasti osin siitä, että on ryhmän isoin eikä 1–5 v. ryhmässä ole paljon valinnan varaa ja ikäistänsä seuraa.
Toivoisin siirtymistä takaisin pienten ja isojen ryhmiin, nykyisessä mallissa isommat lapset kärsivät suuresti, koska ryhmässä liikaa pieniä lapsia verrattuna aikuisten määrään. Esimerkiksi siirtymiin ulkoillessa tarvitaan kaikki aikuiset pukemisiin, siinä kestää ja esim. retkeilyt eivät onnistu.
Parasta lapseni ryhmässä on perheen kaltaisuus. Eri-ikäiset lapset oppivat toimimaan ja leikkimään eri-ikäisten kanssa niin, että kaikki tulevat huomioiduiksi.
Sama hoitaja on pysynyt ryhmässä siitä asti, kun lapsi 1,5-vuotiaana aloitti ryhmässä. Tämä tuo jatkuvuutta ja turvallisuuden tunnetta. Myös samat kaverit ovat olleet ryhmässä pitkään. Ryhmän toiminta on monipuolista.
Avoimet kysymykset
Asiakaskyselyn toisen osion avoimiin kysymyksiin tuli paljon vastauksia. Näitä hyödynnetään etenkin yksikkökohtaisessa kehittämisessä. Seuraavissa joitakin nostoja avoimista vastauksista sekä kunnallisesta että yksityisestä varhaiskasvatuksesta.
Huoltajille merkityksellisiä asioita olivat lapsen päivän tapahtumista tiedon saaminen sekä lapsen mielenkiinnon kohteiden ja vahvuuksien huomioiminen lapsiryhmän toiminnassa. Erityisesti aamulla lapsen tervehtiminen nimellä sekä yksilöllinen ja lämmin huomiointi painottuivat huoltajien kokemuksissa tärkeänä asiana.
Lapsi otetaan vastaan joka aamu henkilökohtaisesti ja jokaisen päivän päätteeksi saamme kuulla, miten juuri meidän lapsemme päivä on sujunut. Vaikka lapsi olisi huonolla mielellä aamulla, hän rauhoittuu tuttujen aikuisten lämpimään vastaanottoon.
Lapsen mielenkiinnon kohteet huomioidaan, aina synttärikortista lähtien. Lapsen erityispiirteet huomioidaan ja otetaan huomioon arjessa. Häneltä kysytään, mitä kuuluu.
I have noticed that the staff takes the time to understand my child`s unique personality, interests and needs. They always greet my child warmly and encourage thenm in their learning and play. The personal attention and care given to my child make me feel cinfident that they are valued and respected.
Avoimissa vastauksissa lapsiryhmien toiminta sai paljon positiivista palautetta. Vastauksissa nousi esille lämpimän kohtaamisen, sopivan monipuolisen ja lapsilähtöisen toiminnan sekä lapsen kaverisuhteiden merkityksellisyys. Perhepäivähoito sai avoimissa vastauksissa yksilöityjä, positiivisia palautteita.
Ihanat aikuiset, jotka jaksavat positiivisesti kasvattaa lapsia ja tehdä heidän kanssaan monenlaisia asioita.
Lämpimät aikuiset ja lasta kiinnostava, monipuolinen toiminta.
Monipuolinen toiminta, liikunnasta, kulttuurista ja kädentaidoista lähtien. Lapsen taitoja haastetaan sopivasti. Lapsellani on paljon hyviä kavereita tässä ryhmässä.
Pieni ryhmäkoko, turvallinen ympäristö, lämminhenkinen perhepäivähoitaja. He myös tekevät monipuolisesti kaikenlaista ja koen, että lapseni on oppinut tärkeitä elämäntaitoja ja arvojakin hoidossa.
Huoltajat arvostavan henkilöstön pysyvyyttä. Tuttu, kohtaava ja turvallinen henkilöstö edistää luottamuksellista kasvatusyhteistyötä ja luottamusta lapsen hyvään varhaiskasvatuspäivään. Avoimista vastauksista nousi esiin myös kokemukset vaihtuvista sijaisista sekä huoli henkilöstömäärän riittävyydestä.
Tutut hoitajat, turvallinen ympäristö, vanhempanakin uskaltaa ja kehtaa puhua vaikeistakin asioista ja tunteista. Ryhmässä huomioidaan koko perhe!
Henkilökunnan pysyvyys on ollut jo useampana vuotena huolen aiheena. Jos jotain toivoisin, niin sen, että vaihtuvuutta ryhmän aikuisissa saisi vähemmälle. Aina on toki tilalle löytynyt uusia, mukavia ihmisiä, mutta se ei poista sitä asiaa, että vaihtuvuutta on ollut turhan paljon.
Ryhmä on aika iso kaiken kaikkiaan. Vaikka aikuiset tekevät parhaansa, on välillä huomattavissa, ettei ns. kädet vain riitä.
Omat, tutut hoitajat ovat lapselle tärkeitä turvallisuuden ja jatkuvuuden vuoksi, ja olen todella onnellinen, että se on omalla kohdallamme toteutunut.
Viimeisenä avoimena kohtana pyydettiin huoltajia kirjaamaan asia, johon he toivoisivat muutosta. Avoimissa vastauksissa toivottiin monipuolisempaa toimintaa, enemmän retkiä ja ulkoilua. Lapsen päivän kuulumisista sekä ryhmän toiminnasta toivottiin paremmin tietoa. Näiden lisäksi vastauksissa nousivat esille toiveet digilaitteiden perustellusta ja pedagogisesta käytöstä, lasten tunne- ja kaveritaitojen vahvistamisesta ja päiväkotiruuan monipuolisuudesta.
Haluaisimme kuulla tarkemmin lapsemme päivä touhuista ja suunnitelmista. Harmittaa kuulla, jos hoitaja ei osaa kertoa lapsemme päivästä oikein mitään halutilanteessa, kun lapsi kuitenkin viettää suurimman osan päivästä päiväkodissa. Olemme pohtineet, onko päiväkodissa esimerkiksi yhteisiä satutuokioita tai muuta ohjattua toimintaa vai onko päivän ohjelmassa pääosin ulkoilua tai vapaata leikkiä.
Tunnetaitojen opetteluun voisi kiinnittää lisää huomioita. Ryhmässä esiintyy ajoittain kiusaamista ja siihen kyllä puututaan. Mutta toivoisin enemmän lapsille opetettavan omien ja toisten rajojen kunnioitusta sekä turvataitoja.
Toivoisin, että lapsien ruuassa huomioitaisiin kunnollinen proteiinien saatavuus. Ja että voi ja maito olisivat mahdollisimman lähellä luonnollista (ei kevyttuotteita).
Onko päiväkodissa tarpeellista katsoa tv-ohjelmia/padia? Ymmärrän, että spesiaaleina päivinä voidaan juhlistaa jotain, viettää elokuvahetkeä ja tämä on mukavaa. Toivon, että ohjelmat valitaan ainakin pedagogisin perustein. Ja kansallisia suosituksia digilaitteiden käytöstä noudatetaan eli ettei ainakaan alle kaksivuotiaat katso lainkaan ruutua päiväkodissa.
Tulosten jatkokäsittely
Kuntatasolla asiakaskyselyn tuloksia hyödynnetään varhaiskasvatuksen arvioinnissa ja kehittämisessä. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa tuloksia käsitellään yhdessä henkilöstön kanssa huomioiden yksiköiden vahvuudet ja kehittämistä vaativat asiat. Yksiköt tiedottavat huoltajia keväällä 2025 yksikkökohtaisista tuloksista ja tulevista kehittämistoimenpiteistä.
Kiitos ihanasta ja ammattitaitoisesta kasvatuksesta, jota teette päivittäin! Te aikuiset olette erittäin tärkeitä meidän lapsellemme, ja on mahtavaa, miten paljon jaksatte heidän kanssaan tehdä kaikkea. Kiitos!
Lisätietoja
Vartiainen Sari
- Varhaiskasvatusjohtaja,76768
- 040 576 9366
- sari.vartiainen@hameenlinna.fi