Muistilista elintarvikkeiden säilyttämiseen ja kuljettamiseen kesällä

Lämpimät ilmat tuovat omat haasteensa elintarvikkeiden säilytykselle ja lisäävät riskejä kylmäketjun katkeamiselle. Kotitalouksisissa riskejä elintarviketurvallisuudelle voivat aiheuttaa esimerkiksi pitkät kuljetusmatkat kaupasta kotiin tai kotijääkaapin lämpötilan nousu kesähelteillä.

Elintarvikkeiden säilytysolosuhteet ovat merkittävä osa elintarviketurvallisuutta.

Tarkista aina pakkausmerkinnät

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät kertovat kuluttajille, kuinka tuote kuuluu säilyttää. Pakkausmerkinnöistä näkyy turvalliset säilytysolosuhteet kullekin elintarvikkeelle. Pakkausmerkinnät kannattaakin tarkastaa aina tuotekohtaisesti elintarviketta ostaessa, sillä pakkausmerkintöjä noudattamalla avaamaton elintarvike säilyy turvallisesti viimeiseen käyttöpäivään asti. Yleisesti ottaen helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten lihat ja maidot, tulee säilyttää alle + 6 asteessa. Tuoreet kalat ja mädit tulee säilyttää vielä alemmassa + 3 asteessa tai sen alle.

Tarkista jääkaapin lämpötila

Lämpenevät ilmat voivat vaikuttaa jääkapin tehoon ja sen sisälämpötilaan, joten kesän ja helteiden koittaessa kotijääkapin lämpötila kannattaa tarkastaa ja säätää laite tarpeeksi kylmäksi omia elintarvikkeita varten. Kotijääkaappiin voi hankkia lämpötilan seurantaa varten irrallisen jääkaappilämpömittarin, josta jääkaapin sisälämpötilan tarkastaminen on helppoa. Lämpömittarilla voi myös seurata jääkaapin eri kohtien lämpötiloja ja etsiä kalan ja lihan säilytystä varten jääkaapin kylmimmät kohdat.

Suosi lyhyitä kuljetusmatkoja ja kuljeta elintarvikkeet kylmässä kotiin

Oikeiden säilytyslämpötilojen lisäksi kesällä kannattaa kiinnittää huomioita elintarvikkeiden kuljetusolosuhteisiin. Katkeamattoman kylmäketjun varmistamiseksi säilytykseen tarkoitetut elintarvikkeet kannattaa pakata kaupassa kylmävaraajilla, eli kylmäkalleilla varustettuun kylmälaukkuun, ja siirtää ne nopeasti kylmään kotiin tullessa.

Kauemmas matkustaessa kannattaa suosia määränpään lähellä sijaitsevia kauppoja, jolloin elintarvikkeiden kuljetusmatkat pysyvät lyhyempinä ja tuotteet pysyvät paremmin kylminä. Mökkiolosuhteissa kannattaa hyödyntää erilaisia säilykkeitä ja esimerkiksi UHT-maitoa, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Myös monet kasvijuomat säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä.

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet kannattaa tarjoilla heti tai jäähdyttää nopeasti

Ruokaa valmistettaessa helposti pilaantuvat elintarvikkeet kannattaa tarjoilla heti tai jäähdyttää nopeasti ja siirtää ruoat kylmään odottamaan tarjoilua. Jäähdytykseen voi kotikeittiössä hyödyntää esimerkiksi kylmävesiastiaa, johon ruoka voidaan upottaa säilytysastiassa. Näin jäähtymisaika lyhenee ja ruoka voidaan siirtää nopeammin jääkaappiin.

Kuumia ruokia ei kannata siirtää kylmään jäähdyttämättä, sillä ne voivat nostaa jääkaapin sisälämpötilaa ja vaikuttaa näin muiden tuotteiden säilyvyyteen. Jäähdytettyjen ruokien uudelleenkuumennus tulee tehdä huolellisesti, sillä useimmat ruokamyrkytysbakteerit tuhoutuvat, kun elintarvikkeen lämpötila kohotetaan kauttaaltaan yli 70 asteeseen. Ruoan tarjoilussa on hyvä muistaa siirtää helposti pilaantuvat kylmänä tarjoiltavat tuotteet heti ruokailun jälkeen takaisin kylmään. Näin elintarvikkeiden lämpötilat eivät pääse kohoamaan turhan korkeiksi.

Parasta ennen – päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen -merkintä ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan tuotetta voi arvioida aistinvaraisesti ja mikäli parasta ennen -merkitty elintarvike näyttää, haisee ja maistuu normaalilta sitä voi kuluttaa parasta ennen-päiväyksen jälkeenkin.

Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä merkintää ei tule etenkään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa ylittää, vaan tuote tulee kuluttaa ennen päiväyksen umpeutumista. Noudattamalla elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen säilytyslämpötiloja ja päivämäärämerkintöjä, elintarvikkeet ovat turvallisia kuluttaa ja samalla säästytään turhalta ruokahävikiltä.

Lisätiedot: