Nauti helteestä turvallisesti

Helteet voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, jos kuumuudelta ja UV-säteilyltä ei osata suojautua riittävästi. Riskiryhmiä ovat erityisesti pienet lapset, vanhukset sekä pitkäaikaissairaat.

Pitkät hellejaksot ovat viime aikoina lisääntyneet myös Suomessa, joten helteisiin on järkevää varautua jo ennakolta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilla on koottuna tietoa helteen terveysvaikutuksista sekä niiden ehkäisemisestä.

Viilennä sisätiloja

Sisätiloissa oleskelu ei suoraan tarkoita suojautumista helteeltä. Päinvastoin, rakennukset ylilämpenevät helteellä herkästi, jolloin sisällä voi olla jopa tuskaisemmat olot kuin ulkona.

Viilennä sisätiloja seuraavasti:

  • Sulje ikkunat päivällä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää.
  • Varjosta auringonpuoleiset ikkunat vaaleilla sälekaihtimilla tai verhoilla, jotta aurinko ei porota sisään.
  • Avaa ikkunat yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuuleta sisätilat läpivedon avulla tai tehosta koneellista ilmanvaihtoa.
  • Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet
  • Käytä jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Myös tuuletin auttaa lämpötilan ollessa alle 35 astetta.

    Lisää ohjeita helteen torjumiseen THL:n verkkosivuilta.

Suojaudu auringon UV-säteilyltä

Ulkona ollessa on tärkeää suojautua auringon UV-säteilyltä vaatetuksen ja aurinkorasvan avulla. Pitkähihaiset ja -lahkeiset, vaaleat ja ilmavat vaatteet auttavat pysymään viileänä. Kunnollinen päähine, aurinkolasit, sekä uv-suojalla varustettu sateenvarjo ovat oivia keinoja suojata itseään helteellä. Jos kuumuus kuitenkin tuntuu liialliselta, voi oloa helpottaa esimerkiksi viileiden suihkujen tai kosteiden vaatteiden avulla. Lisää suojautumisesta Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta.

Kuumuudesta lisääntynyt hikoilu aiheuttaa neste- ja suolavajausta, jotka puolestaan voivat johtaa lämpösairauksiin. Tämän vuoksi varsinkin lasten ja ikääntyneiden riittävä nesteytys ja suolojen saanti on erittäin tärkeää helteellä.

Muista suojata myös läheisesi kuumuudelta

Lemmikkejä ei saa jättää autoon, eikä autoon tule jäädä odottamaan sellaisten henkilöiden, jotka eivät pysty itse poistumaan sieltä lämpötilan noustessa. Jos nukutat lasta vaunuissa, varmista etteivät vaunut ole auringonpaisteessa ja ilma pääsee kiertämään vaunuissa. Koiralla ja muilla pihalla olevilla lemmikeillä tulisi olla aina mahdollisuus päästä varjoon sekä raikasta vettä tarjolla niin ulkona kuin sisälläkin. Päivällä asfaltin pinnan lämpötila voi nousta polttavan korkeaksi. Koiran ulkoiluttamista asfaltilla kannattaa kesähelteillä välttää ja lenkille kannattaakin lähteä viileinä aikoina aamulla varhain tai illalla sään viilennyttyä.

Huolehdithan läheisistäsi ja auta heitä tarvittaessa suojautumaan kuumuudelta.