Valmistavien luokkien iloinen retkipäivä Aulangolla

Hämeenlinnan kaupungin valmistavien luokkien eli Valmo-ryhmien oppilaat retkeilivät Aulangolla viime viikolla. Valmo on tarkoitettu juuri Suomeen muuttaneille vieraskielisille oppilaille, jolloin oppilas opiskelee suomea sekä muita koulussa tarvittavia taitoja. Valmo antaa valmiuksia perusopetukseen siirtymiseen.

Osa ryhmistä surautti Aulangon ulkoilumajalle linja-autolla, jolloin samalla opiskellaan linja-autossa matkustamista ja sitä että Aulangon metsään pääsee perille asti ilman autoa.

”Tavoitellaan, että lapset ja nuoret kertovat kotona mitä kaikkea päivän aikana näkivät ja kokivat, ja tulevat mahdollisesti perheidensä kanssakin retkeilemään Aulangolle”, kertoo osallisuuskoordinaattori Veera Antikainen Hämeenlinnan kaupungilta.

Oppilas heiluttaa kättään.
Valmistavien luokkien retkipäivä toi yhteen oppilaita eri puolilta Hämeenlinnaa.

Viisiottelua ja luontoretkeilyä

Lapset kirmaavat iloisina pienissä ryhmissä, ilmapallot lentävät ja poksahtelevat, ja palloja heitetään koreihin. Osa ryhmästä kipaisi polkua pitkin tutustumaan Aulangon metsän ytimiin, Karhuluolaan ja näkötornille.

”Suunnittelimme kaksi tehtäväpistettä eli lapsille suunnatun olympialaishenkisen ryhmäkisailun ja luontoretken Aulangon puistometsään. Kummassakin on kaikuja Hämeenlinnan historiasta eli vuoden 1952 olympialaisista, jolloin Aulanko oli kisojen harjoitusaluetta. Täällä kansainväliset urheilijat uivat, juoksivat ja ratsastivat metsässä,” kertoo liikuntavastaava Otto Ventelä Lasten Liikunnan Tuesta.

Valmistavien luokkien oppilaat pääsivät kokeilemaan keppihevosratsastusta, golfia, ”ampumajuoksua”, jossa palloa viedään koriin pyörimisen jälkeen, ilmapallon pitelyä ilmassa sekä mölkkyä ja frisebeegolfia.

”Luontoretkellä oli mahdollisuus tutustua jokaisen oikeuksiin, Aulangon historiaan ja Hugo Standerskjöldiin sekä Sibeliukseen, joka kiinteästi liittyy Aulankoon”, kertoo Ventelä.

Retkipäiväksi oli aiottu sytyttää tulet kotaan ja paistella makkaraa, mutta metsäpalovaroitus esti tulenteon, joten retkellä syötiin sitten muita eväitä.

”Samalla tässä tulee opeteltua myös mikä on metsäpalovaroitus ja miksei silloin saa tulia tehdä”, kertoo Ventelä.

Lasten liikunnan tuen liikuntavastaava Otto Ventelä.
Lasten Liikunnan Tuen liikuntavastaava Otto Ventelä.

Ulkomaalaisten oppilaiden määrä kasvussa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa on 13 valmistavaa luokkaa eri puolilla kaupunkia. Oppilaita näissä ryhmissä on kaikkiaan 132.

”Valmistavan luokkien oppilaiden määrä on Hämeenlinnassa viisinkertaistunut viime vuosien aikana”, kertoo opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä Hämeenlinnan kaupungilta.

Syitä Valmo-luokkien kasvaneeseen määrään ovat HAMKin perheellisten kansainvälisten opiskelijoiden selkeästi kasvanut määrä, Ukrainan sota ja työperäinen maahanmuutto.

Myös Hämeenlinnaan perustettu yksin maahan tulleiden alaikäisten vastaanottoyksikkö näkyy noin 15-16-vuotiaiden Valmo-oppilaiden kasvaneessa määrässä.

Valmistavien luokkien yhteinen luontoretkipäivä toteutettiin nyt ensimmäisen kerran

”Olemme Lapsiystävällinen kaupunki ja tämä on osa sitä toimintaa. Kysyimme valmistavien luokkien oppilailta mitä he haluaisivat nähdä ja kokea, ja saimme paljon vastauksia, joissa näkyi toiveet retkipäivästä, luonnossa käymisestä yhdessä ja Aulangosta,” kertoo Antikainen.

Päivän suunnitteluun otettiin mukaan Lasten liikunnan tuki ry, joka ideoi leikkisää ja liikunnallista toimintaa oppilaille. Lisäksi Harrasta ihan lähellä -hankkeen Niina Heikkilä oli mukana ideoimassa mitä Aulangolla päivän aikana puuhattaisiin.

Päivän kulut maksetaan Hämeenlinnan kaupungin perintövaroista, joilla tuetaan lasten ja nuorten osallisuutta Hämeenlinnassa. Voit lukea lisää mihin perintövaroja Hämeenlinnassa käytetään. Perintövarat – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Iloinen retkipäivä Aulangolla oli niin tykätty, että mahdollisesti ensi vuonna perinnettä jatketaan ja kutsutaan oppilaat uudelleen retkelle tutustumaan uuden kotikaupunkinsa Hämeenlinnan kauniiseen ja monipuoliseen luontoon.

Teksti: Kaisa Paavilainen I Kuvat: Miika Kangasniemi