Vuoden 2025 osallistavalla budjetilla tuetaan teini-ikäisten mielenterveyttä

Osallistava budjetointi on tapa, jossa asukkaat voivat ehdottaa ja äänestää toimenpiteistä kaupungin palvelujen ja asuinympäristön kehittämiseksi. Asukkaat saivat 15.12.2024–15.1.2025 äänestää yhteensä 25 ehdotuksesta, jotka olisi mahdollista toteuttaa kaupungissa 30 000 euron budjetilla vuoden 2025 aikana.

Äänestyksessä eniten ääniä sai ehdotus ”Teini-ikäisten mielenterveyden tukeminen”, joka keräsi 181 ääntä. Ehdotuksen tavoitteena on tarjota nuorille osallisuutta ja vuorovaikutustaitoja edistävää toimintaa.

Äänestyksessä toiseksi tuli ehdotus ”Lisää luvallisia maalausseiniä Hämeenlinnaan” (160 ääntä) ja kolmanneksi ”Kevyen liikenteen väylien ja pyöräteiden kunnostus” (114 ääntä).

Kaikkiaan äänestykseen osallistui 1 232 henkilöä. Osallistuminen edellytti Suomi.fi-tunnistautumista, ja jokaisella oli käytössään yksi ääni. Kolme suosituinta ehdotusta saivat yhteensä 37 % kaikista äänistä.

Ideointivaiheessa, joka kesti 18.11.–8.12.2024, kuntalaiset jättivät yhteensä 60 ehdotusta. Näistä 25 todettiin toteuttamiskelpoisiksi ja eteni äänestykseen.

Voittajaehdotuksen toteutus

Teini-ikäisten mielenterveyttä tukevia toimintoja järjestetään nuorisopalvelujen, opetuspalvelujen ja kotoutumisen edistämisen palvelujen yhteistyössä. Toiminta kohdennetaan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti muunkielisille oppilaille.

Päiväleiri kesäkuussa 11-15 -vuotiaille

Nuorisopalvelut järjestää kesäkuussa päiväleirin valmistavassa opetuksessa oleville valmo-oppilaille. Leirin ohjaajiksi palkataan 18 vuotta täyttäneitä nuoria kesätyösetelillä.

Leirin ohjelmassa on muun muassa vuorovaikutustaitojen ja konfliktinratkaisun harjoittelua, viranomaisvierailuja sekä yhteisiä retkiä. Myös nuorten vanhemmille järjestetään yhteinen tapaaminen.

Leiri toteutetaan yhteistyössä kotoutumista edistävien palvelujen kanssa, ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan esimerkiksi teatterin ammattilaisten johdolla.

Yhdenvertaisuuspuhe kiinnostavaksi

Syksyllä 2025 järjestetään kerran kuussa tilaisuuksia hyvien väestösuhteiden teemalla. Vanhempainyhdistykset ja oppilaiden vanhemmat kutsutaan mukaan tapahtumiin, joissa esiintyy tunnettuja ja kiinnostavia vierailijoita. Teemoina esimerkiksi sosiaalinen media, vanhemmuus, lukutaito ja kirjat.

Kesäleirin osallistujat suunnittelevat itselleen harrastuksen

Leirin aikana nuoret ohjaajat ja oppilaat ideoivat, millaista toimintaa he toivovat jatkuvan syksyllä. Osallistavan budjetoinnin määrärahalla voidaan perustaa yhteinen harrastusryhmä tai kerho, joka toteutetaan syksyn 2025 ajan.

Kiitos kaikille ideointiin osallistujille ja äänestäjille!

Lisätietoja osallistavasta budjetoinnista.

Löysitkö etsimäsi?
Kyllä
En
Kaipaan lisätietoa