Tervetuloa kuntalaiseksi
Hämeenlinna on noin 68 000 asukkaan kaupunki, jossa on mukavaa ja rauhallista elää. Uutena hämeenlinnalaisena voit rauhassa tutustua kaupunkiimme. Hämeenlinna on Suomen turvallisimpia kaupunkeja.
Meillä on hyvät palvelut asukkaille. Täällä sinun on helppo kulkea niin bussilla, junalla kuin polkupyörälläkin. Hämeenlinnassa on myös laadukkaat koulut lapsille ja nuorille sekä monipuolisesti työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat lähelläsi ja kaupungissamme on myös keskussairaala.
Apua arkeesi saat verkkosivuiltamme www.myintegration.fi ja linja-autoaseman vieressä sijaitsevasta Palvelupiste Kastellista sekä kirjastoista, joissa on kaupungin palvelupisteitä. Toivon Sinulle ja perheellesi hyvää elämää Hämeenlinnassa!
Mistä löytyy asunto?
- Vuokra-asuntoja tarjoaa kaupunki ja yritykset. hameenlinna.fi/vuokra-asunnot
- Tee kirjallinen vuokrasopimus.
- Maksa vuokravakuus, joka on yleensä 1–3 kuukauden vuokrasumma.
- Muutto- ja osoitteenmuutos Digi- ja väestötietovirastossa www.dvv.fi/muutto
- Tee sähkösopimus yksityisen sähköyhtiön kanssa.
- Hanki kotivakuutus.
- Jos tulosi ovat pienet, voit saada Kelasta asumistukea. www.kela.fi/asumistuki
infofinland.fi/fi/housing/rental-home
Pankkitili on tärkeä asioinnissa
Kun sinut on rekisteröity väestötietojärjestelmään ja sinulla on henkilöllisyystodistus (henkilökortti tai passi), voit mennä pankkiin ja avata itsellesi pankkitilin ja saada verkkopankkitunnukset.
Verkkopankissa voit maksaa laskuja ja seurata tilitietoja. Verkkopankkitunnuksilla voit kirjautua sähköisiin palveluihin.
Kansaneläkelaitos – Kela antaa tukea
Kun saat kotikunnan, oikeutesi vastaanottorahaan päättyy. Voit hakea Kansaneläkelaitoksen (Kela) etuuksia, kuten lapsilisää ja asumistukea. Voit saada Kelasta myös perustoimeentulotukea, jos olet taloudellisen tuen tarpeessa.
Kela (puhelin 020 634 0200, Rauhankatu 1, www.kela.fi)
Työ- ja opiskelupaikat hakuun
Hämeen TE-toimisto on avoinna ma-pe klo 9-16 (puhelin 0295 025 500, Vanainkatu 1)
Asiakirjoja voi jättää toimipaikan postilaatikkoon tai tietoturvallisesti sähköpostilla: turvaviesti.te-toimisto.fi
- toimistot.te-palvelut.fi/hameenlinna
- toimistot.te-palvelut.fi/ukraina/tyonhakijaksi-ilmoittautuminen-ja-tyonhaku-suomessa
Sosiaali- ja terveyspalvelut auttavat sinua
Terveysasemat ovat auki klo 8–16 arkisin ja vastaanotto toimii ajanvarauksella. Lähetä terveysasemalle tekstiviesti, jossa kerrot mikä on äidinkielesi. omahame.fi/kiireetön-hoitajan-tai-lääkärin-vastaanotto
Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystys (puhelin: 116117, Ahvenistontie 20)
Turvapaikanhakijoiksi rekisteröityneille ja tilapäistä suojelua hakeneille vastaanottokeskus järjestää lainmukaiset terveydenhuollon palvelut.
Sosiaali- ja terveyspalveluita ei kuntalaisena enää saa vastaanottokeskuksen kautta, vaan niistä vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue. Oikeus erilaisiin sosiaalipalveluihin laajenee, kun taas terveydenhuoltopalveluiden laajuus säilyy ennallaan.
Kiireellisistä terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen keskussairaala. Kiireellisistä sosiaalihuollon palveluiden tarpeesta voi olla yhteydessä virka-aikaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen neuvontaan tai virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa soita 112.
Varhaiskasvatus ja peruskoulu
Lapset menevät esikouluun 6-vuotiaina ja kouluun 7-vuotiaina. Kun haet lapsellesi ensimmäistä koulupaikkaa, osoita hakemus valmistavalle luokalle. Hae sähköisesti hameenlinna.fi/valmistavaopetus tai täytä hakemus palvelupiste Kastellissa (Wetterhoffinkatu 2, avoinna arkisin klo 9-12 ja 13-16).
Jos alle 6-vuotias lapsesi tarvitsee päivähoitopaikkaa, voit täyttää hakemuksen sähköisesti hameenlinna.fi/varhaiskasvatushaku tai palvelupiste Kastellissa.
Kotikunnan saaminen helpottaa päivähoidon järjestämistä: lapsella on oikeus saada varhaiskasvatuspaikka, vaikka molemmat vanhemmat tai toinen heistä olisi kotona. Esiopetusikäisellä lapsella on velvollisuus osallistua esiopetukseen, ja oppivelvollisuusikäisiä lapsia ja nuoria koskee oppivelvollisuus.
Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Hämeenlinnassa järjestetään esi- ja perusopetusta 6–16-vuotiaille lapsille. Jos olet saanut kotikunnan, lastasi koskee oppivelvollisuus, jolloin hänen tulee osallistua suomalaisen peruskoulun opetukseen. Perusopetuksen esite ukrainaksi УКРАЇНСЬКА.
Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu oppilaille, jotka ovat muuttaneet juuri Suomeen. Lisätietoa ukrainaksi. УКРАЇНСЬКА
Valmistavassa opetuksessa tutustutaan koulunkäyntiin ja opitaan suomen kieltä. Valmistava opetus kestää noin vuoden, jonka jälkeen oppilas siirtyy perusopetuksen ryhmään. Valmistavassa opetuksessa on mahdollista opiskella perusopetuksen oppiaineita lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Koulussa on maksuton kouluruokailu. Oppilaalla on myös oikeus oppilashuoltoon.
Vapaa-aika on Hämeenlinnassa monipuolista
Hämeenlinna on monipuolinen kaupunki, jossa voit harrastaa kulttuuria ja liikuntaa. Kumppanuustalo on kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus, jossa on suomen kielen kerhoja ja erilaista toimintaa. Kulttuurikeskus ARXissa on toimintaa lapsille ja perheille. Kirjastoja on Hämeenlinnassa eri puolilla kaupunkia ja ne ovat maksutta käytössäsi.
Kansainvälinen palveluneuvonta neuvoo ja ohjaa
Hämeenlinnan kaupungin kansainvälinen palveluneuvonta tarjoaa monikielistä opastusta ja neuvontaa Hämeenlinnan palveluihin. Kansainvälinen palveluneuvonta toimii osoitteessa Palvelupiste Kastelli, Wetterhoffinkatu 2. Se on avoinna arkisin maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja kello 13-16.
Kansainvälisen palveluneuvonnan sivulla näet millä kielillä opastusta tarjotaan. Ukrainankielinen palveluneuvonta avatiin kevään 2023 aikana.
Käytännön tietoa Hämeenlinnasta myintegration.fi-sivulta:
(suomi, englanti, somali, arabia, venäjä)
Tietoa erityisesti ukrainalaisille
Tilapäinen suojelu
Ukrainalaiset voivat hakea Suomesta turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Molempia haetaan jättämällä hakemus joko rajaviranomaiselle tai poliisille. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.
Hämeenlinnassa hakemuksen voi tehdä Hämeenlinnan poliisilaitoksella osoitteessa Hattelmalantie 2. Poliisilaitos on auki maanantaista perjantaihin kello 8-16.15. Hakemus on ilmainen. Tämän lisäksi voi hakea myös turvapaikkaa. Poliisi antaa ohjeita ja neuvoja koskien hakemuksia.
Maahanmuuttovirasto jatkaa tilapäisen suojelun oleskelulupia automaattisesti 4.3.2024 asti. Ukrainasta paenneiden ei siis tarvitse itse hakea jatkoa oleskeluluvalle.
Katso lisätiedot: Toimintaohjeita kun saavut Ukrainasta Suomeen (migri.fi)
Digi- ja väestötietovirastossa rekisteröidään
Virastossa luodaan henkilötunnus ja kirjataan osoite. Tarvitset henkilötunnuksen, kun asioit viranomaisten kanssa, avaat pankkitilin tai hankit puhelinliittymän. Hae kotikuntaa dvv.fi/ohjeita-ukrainasta-saapuville
Digi- ja väestötietovirasto (puhelin 0295 536 320, Wähäjärvenkatu 6, international@dvv.fi)
Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista
Ukrainasta paennut voi hakea Digi- ja väestötietovirastolta (DVV) kotikuntaa verkossa 1.3.2023 alkaen, kun hän on asunut Suomessa vuoden ja hänellä on suomalainen henkilötunnus sekä vähintään vuosi sitten myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa, jota on jatkettu 4.3.2024 asti.
Kotikuntaa haetaan verkkolomakkeella, joka julkaistaan DVV:n verkkosivuilla 1.3.2023. Asioida voi verkossa eikä tarvitse käydä DVV:n palvelupaikassa. Myös vastaanottokeskus auttaa tarvittaessa henkilötunnuksen ja kotikunnan hakemisessa.
Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista, ja elämää Suomessa voi halutessaan jatkaa myös vastaanottokeskuksen ja vastaanottopalveluiden asiakkaana. Kotikunnasta on kuitenkin hyötyä, jos aikoo toistaiseksi jäädä Suomeen. Kotikunta Suomessa ei vaikuta kansalaisuuteen tai oikeuksiin Ukrainassa. Se ei myöskään ole este, jos haluaa myöhemmin palata Ukrainaan.
Miten kotikunta vaikuttaa elämään
Vastaanottopalveluiden järjestäminen on vastaanottokeskusten vastuulla. Kun tilapäistä suojelua saava henkilö siirtyy kotikunnan saatuaan kuntaan, hänen kaikki palvelunsa siirtyvät kunnan (Hämeenlinnan kaupungin) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen järjestettäväksi. Oleskeluluvista vastaa edelleen Maahanmuuttovirasto.
Jos ukrainalainen on jo aiemmin hankkinut asunnon Suomessa tai majoittuu esimerkiksi ystävän tai sukulaisen luona, kotikunnan saaminen ei välttämättä vaikuta asumiseen. Jos taas hän on aiemmin asunut vastaanottokeskuksessa tai vastaanottokeskuksen järjestämässä majoituksessa, majoitus pitää jatkossa järjestää ja maksaa itse. Pienituloinen voi saada Kelasta asumistukea.
Oikeus vastaanottorahaan päättyy. Kotikunnan saanut ukrainalainen voi kuitenkin hakea Kelan etuuksia, kuten lapsilisää ja asumistukea. Tarvittaessa Kelasta voi hakea myös perustoimeentulotukea.
Työnteko-oikeus jatkuu ennallaan. Tilapäistä suojelua saava voi ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Kotikunnan myötä hänet siirretään kunnan työllisyyskokeilun asiakkaaksi. Kuntakokeilulain muutoksen myötä siirtäminen kuntakokeilun asiakkaaksi voidaan tehdä 1.3.2023 alkaen jo ennen kotikunnan rekisteröintiä.
Tietoa kotikunnan hakemisesta on Digi- ja väestötietoviraston sivuilla suomeksi I УКРАЇНСЬКА.
Kriispuhelin Кризова гаряча лінія
Кризова лінія українською мовою відкрита за телефоном 09 2525 0114
- понеділок з 12:00 до 16:00
- вівторок з 9:00 до 13:00
- середа з 12.00 до 16.00
- четвер з 12.00 до 16.00
- п’ятниця з 9.00 до 13.00
- Kriisipuhelin ukrainaksi päivystää numerossa 09 2525 0114
ma, ke ja to klo 12–16 - ti ja pe klo 9–13.
Miten voit auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?
Lähde mukaan Hämeenlinnan Ukraina-keskuksen toimintaan.
Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin.
Aiheeseen liittyvät
Metsäeskareiden kierrätysnäyttely ”Hyvää peliä kaikille” avautuu pääkirjastossa
29.4.2024
Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty liki kahdenkymmenen vuoden ajan luonto- ja metsäpedagogiikkaan perustuvaa metsäryhmätoimintaa. Tänä toimintavuonna Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa on ollut kymmenen kunnallista metsäryhmää ja muutama …
Koko koulu lukee yhtä aikaa
13.3.2024
Eteläisten koulu on neliluokkainen mukava pieni koulu Hauholla, jossa on hyvin kyläkoulumainen tunnelma. Tänään Eteläisten koulussa on vuorossa koko koulun lukutunti ja kaikki oppilaat ja …