Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon tavoite on
- edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä
- edistää oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä
- turvata varhainen tuki sitä tarvitseville
- turvata opiskelijoiden tarvitsemien opiskeluhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja laatu
- vahvistaa opiskeluhuollon toteuttamista ja johtamista toiminnallisena kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä. (Opiskelijahuoltolaki 1287/2013)
Opiskeluhuolto on kokonaisuus, joka muodostuu yhteisöllisestä ja yksilökohtaisesta opiskeluhuollosta. Paikallisella tasolla opiskeluhuollon kokonaisuus perustuu kolmeen monialaisessa yhteistyössä laadittavaan suunnitelmaan, jotka ohjaavat opiskeluhuollon suunnittelua ja toteutusta. Suunnitelmat ovat:
- lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon kirjataan opiskeluhuoltoa koskeva osuus
- paikallisiin opetussuunnitelmiin sisältyvä kuvaus opiskeluhuollosta
- koulukohtainen/yksikkökohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma.
Hämeenlinnan kaupungissa on laadittu esiopetuksen ja perusopetuksen yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma. Esiopetusyksiköt laativat yhteiseen opiskeluhuoltosuunnitelmaan perustuvan yksikkökohtaisen suunnitelman. Yksikkökohtaisen osuuden laatimisesta vastaa yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä päiväkodin johtajan ohjauksessa. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä henkilöstön, oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa.
Aiheeseen liittyvät
Esiopetukseen ilmoittautuminen alkaa 1.12.
26.11.2024
Vuonna 2019 syntyneiden lasten esiopetukseen ilmoittautumisaika on 1-31.12.2024.
Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja on lapsen parhaan puolestapuhuja
5.6.2024
Kun puhutaan varhaiskasvatuksesta, monille tulee mieleen leikkiä ja oppimista täynnä olevat päiväkodit. Harvemmin ajatukset kulkevat niiden ammattilaisten työhön, jotka varmistavat, että lapsen etu toteutuu ja …
Metsäeskareiden kierrätysnäyttely ”Hyvää peliä kaikille” avautuu pääkirjastossa
29.4.2024
Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty liki kahdenkymmenen vuoden ajan luonto- ja metsäpedagogiikkaan perustuvaa metsäryhmätoimintaa. Tänä toimintavuonna Hämeenlinnan varhaiskasvatuksessa on ollut kymmenen kunnallista metsäryhmää ja muutama …
Tunnekasvatus lisää osallisuuden kokemusta
30.1.2024
Tuomelan esiopetuksen Keltaisten ryhmässä on alkamassa jännittävä aamu. Draamakasvattajat, Susanna Keskinen ja Tiina Virtanen, ovat tulleet pitämään kolmatta draamapajaa Keltaisille. Tänään aiheena on tunteet, mistä …
Aiheeseen liittyvät blogit
Esiopetusvuosi luo perustan elämän mittaiselle oppimiselle
2.12.2024
Esiopetusvuosi on merkittävä ajanjakso lapsen elämässä. Sen aikana lapsi harjoittelee monipuolisesti vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja, oppii arjen tärkeitä taitoja ja saa kokea oppimisen iloa yhdessä ikätovereidensa kanssa. Lapsilähtöinen toiminta turvallisessa ympäristössä vahvistaa myönteistä minäkuvaa sekä lapsen käsitystä itsestään oppijana. Nämä taidot ja kokemukset luovat vahvan perustan tulevalle koulutielle.