Usein kysyttyjä kysymyksiä lapsiystävällisestä kaupungista
Vastaamme tällä sivulla kysymyksiin lapsiystävällisestä kaupungista. Kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen: veera.antikainen@hameenlinna.fi
Miten lapsiystävällinen kunta –toimintaa koordinoidaan Hämeenlinnassa?
Lapsiystävällinen kunta toimintamallin kehittämistyötä ohjaa ja seuraa poikkihallinnollinen koordinaatioryhmä, joka koostuu nuorten edustajista, luottamushenkilöistä, kolmannen sektorin toimijoista ja varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotyön, lastensuojelun, yhdyskuntarakenteen ja viestinnän virkamiehistä. Puheenjohtajana toimii sivistys- ja hyvinvointijohtaja.
Miten määritellään lapsi?
Lapsen oikeuksien sopimuksessa lapsella tarkoitetaan kaikkia alle 18-vuotiaita.
Miten Hämeenlinna voi olla lapsiystävällinen kunta, kun lähikouluja lakkautetaan ja päiväkodit ja koulut kärsivät sisäilmaongelmista?
Palveluverkkouudistusten yhteydessä tehdään aina lapsivaikutusten arviointi ja siten pyritään varmistamaan lapsen etu vaikeissakin päätöksissä.
Miten lapsia kuullaan päätöksenteossa?
Hämeenlinnan nuorisovaltuustolla on edustajapaikat sosiaali- ja terveyslautakunnassa, sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa, kaupunkirakennelautakunnassa sekä kaupungin valtuustossa.
Hämeenlinnassa tehdään kaikista merkittävistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvista päätöksistä lapsivaikutusten arviointi. Keskeinen osa vaikutusten arviointia on lasten kuuleminen, joka voi tapahtua esim. haastattelemalla tai kyselyillä.
Kouluissa toimivat oppilaskunnat, joilta myös tarvittaessa voidaan pyytää lausuntoja päätettävään asiaan.
Aiheeseen liittyvät
Nuoret toivoivat V-päivissä lisää tapahtumia nuorille sekä parannuksia liikuntapaikkoihin
25.11.2024
Tämän vuoden Vaikuta älä valita eli V-päivät on saatu päätökseen Hämeenlinnan yläkouluilla. V-päivissä 8. luokkalaiset esittelevät nuorisotyöntekijän johdolla valmistelemiaan aloitteita kaupungin viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Tänä …
Kaupunkilaisten suosikiksi noussut Valoilmiö-festivaali huipentui lasten ja nuorten Valokaravaaniin
24.11.2024
Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestettiin Hämeenlinnassa kolmannen kerran 21.-23.11. Teokset sijoittuivat Hämeenlinnan keskustan lisäksi Lammin Turvantalolle. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Hämeenlinnan kaupungin Kulttuurikeskus ARX. Tänä vuonna katsotuimpia teoksia …
Hämeenlinnan toimintaohjelma koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisemiseksi
21.11.2024
Hämeenlinnalaiset lapset ja nuoret ovat toivoneet voimakkaampaa puuttumista koulukiusaamiseen. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi kokouksessaan 19.11.2024 toimintaohjelman, joka keskittyy koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisemiseen. Toimintaohjelman painopisteinä ovat …
Vuoden nuori vaikuttaja palkinto Kaurialan lukion tekniikkatiimille
20.11.2024
Vuoden nuori vaikuttaja -palkinnon saa tänä vuonna Kaurialan lukion tekniikkatiimi Joona Jokinen, Jere Laine, Tomi Metsäalho, Tapio Tuomisto ja Atte Ulvinen, jotka olivat aktiivisesti mukana …
Aiheeseen liittyvät blogit
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Hämeenlinna vauvaperheen silmin
28.9.2023
Meidän perheeseen kuuluu itseni lisäksi mies ja juuri kaksi vuotta täyttänyt taapero sekä 11 kk ikäinen vauva. Molemmat lapset ovat vielä kotona, tällä hetkellä mies …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisotila Säihke – ”Safe place sateenkaarinuorille + hyvät vibat”
2.6.2023
Nuorisotila Säihke on Hämeenlinnan sateenkaarisensitiivinen nuorisotila, joka kokoontuu kerran kuussa. Nuorisotila on perustettu nuorten toiveista keväällä 2020, ja sitä ohjaa kaksi ohjaajaa. Nuorisotilan toiminta on …
Tarinoita lapsiystävällisestä Hämeenlinnasta: Nuorisovaltuustossa saa harjoitella elämän kannalta tärkeitä taitoja
27.1.2023
”Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja olin toiminut kouluni oppilaskunnassa jo jonkun aikaa ennen kuin löysin nuorisovaltuuston. Liityin Hämeenlinnan NuVaan syksyllä 2017 ja jatkoin NuVa-polkuani …