BiMa -työpajat

Biomateriaalisuus rakentaa luontosuhdetta, lisää materiaalitietoutta ja innostaa lapsia ja nuoria tieteen ja muotoilun pariin.

Kestävä kehitys lisää kiinnostusta uusiutuviin materiaaleihin. Miten vastata tähän ekologisesti? Voisiko tomaattien varsia käyttää materiaaleihin satokauden päätyttyä, voisiko rehevöityvää Itämerta auttaa hyödyntämällä viherlevää, entä miten hävikkikukkia voisi hyödyntää? Biomateriaalisuus voi olla kevyttä ja innostavaa, kokeilevaa ja taiteellista, materiaalitietoutta lisäävää ja luontosuhdetta syventävää.

Sivulla vinkkejä BiMa-työtapajan pitämiseen. Hämeenlinna tarjoaa myös ilmaisia työpajoja innokkaille kouluille.

 

Biopohjaisia materiaalikokeiluja pystyy tekemään monenlaisissa tiloissa. Aiheesta riippuen saatetaan tarvita vesipiste, kulhoja, lusikoita, sauvasekoittimia, värjäystyöpajoihin keitinlevyjä ja tutkivaan otteeseen vaaka. Työskentelyyn suositellaan suojavarusteita, kuten suojahanskoja, suojatakkia tai essua.

Ohjeita työpajaan löytyy mm. Aalto-yliopiston The Chemarts Cookbook -kirjasta jonka voi ladata ilmaisena PDF:nä Aalto shopin sivuilta: Aalto University Shop

Kurkkaa sivut:

s. 111 Kasvivärjäys

s. 123 Kuituja pajusta

s. 126 Paperin teko

s. 78 Paperivaahto

s. 66 Järviruokopaneelit

s. 99 Läpinäkyvä puu (CMC:tä myy esimerkiksi Juhlakauppa)

s.130 Kasvata selluloosaa

 


Kuva: Aalto-yliopisto

Lue lisää Chemarts Cookbook -kirjasta: The Chemarts Cookbook

Tehkää luontoretki, mitä mielenkiintoista löytyy? Kiinnostaako järviruoko, siemenkodat, siemenet, kukkien terälehdet, vieraslajit kuten lupiini? Luonnonmateriaaleista voi tehdä monenlaisia työpajoja. Voidaan tutustua kasvikuituihin, kasvivärjäykseen, kokeilevaan materiaalitutkimukseen tai vaikka biotaiteeseen. Luonnossa viihtyminen ja sen tutkiminen tukevat luontosuhdetta. Tarkista retkeä suunnitellessa jokamiehen oikeudet.

Hämeenlinna tarjoaa ilmaisia biomateriaalisuustyöpajoja hämeenlinnalaisille kouluille. Pajat järjestetään koulun omissa tiloissa, joihin Hämeenlinna tarjoaa vetäjän ja materiaaleja. Aihe ja kesto riippuu koulun toiveista, tiloista ja ryhmän koosta. Pajat sopivat esimerkiksi osaksi taide-, tiede- ja käsityöopetusta. Kysy rohkeasti lisää.

Pajoja voidaan tarjota1-2 per viikko.

Huhtikuu
Viikko 4: Vapaa

Toukokuu
Viikko 1: Vapaa
Viikko 2: Vapaa
Viikko 3: Vapaa

Syyskuu
Viikko 1: Vapaa
Viikko 2: Vapaa
Viikko 3: Vapaa
Viikko 4: Vapaa

Lokakuu
Marraskuu

 

Nina Riutta, muotoilija, The Chemarts Cookbook -kirjan kirjoittaja.

nina.riutta(at)hameenlinna.fi


Kuva: Aalto-yliopisto