Ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen
Vuoden 2025 elokuussa perusopetuksen 1. vuosiluokalla aloittavien ilmoittautuminen aukeaa Wilmaan 19.12.2024.
Ilmoittautumisohje julkaistaan 17.12.2024 Wilman etusivulla https://hameenlinna.inschool.fi. Lisäksi Hämeenlinnan esiopetukseen osallistuvat saavat tiedotteen Päikky-viestinä ja suomi.fi-viestipalvelun kautta. Ilmoittautuminen on tehtävä 12.1.2025 mennessä.
Ilmoittautumisen yhteydessä, Wilmaan kirjautuneen huoltajan on tarkistettava seuraavat tiedot:
- oppilaan nimi ja yhteystiedot
- huoltajien ja lähiomaisten tiedot
- opetuksen suunnittelun kannalta välttämättömät tiedot (esim. uskonnon opetus)
Jos olet muuttanut Hämeenlinnaan joulukuussa 2024 tai muutat Hämeenlinnaan 1.1.2025 jälkeen, tai lapsesi tiedot eivät muusta syystä ilmoittautumisen yhteydessä löydy Hämeenlinnan Wilmasta, täytä tällöin sähköinen oppilaspaikkahakemus.
Koulupaikka osoitetaan Sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunnan päättämien oppilaaksiottamisen perusteiden mukaisesti (perusteet oppilaspaikan määräytymiseen).
Päätökset lopullisista koulupaikoista julkaistaan Wilmassa tai toimitetaan kirjeitse kotiin 14.3.2025 alkaen.
Kouluun ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset tai soittopyynnöt: perusopetus@hameenlinna.fi.
Koulun aloittaminen vuotta aiemmin tai myöhemmin
Perusopetuksen 1. vuosiluokka aloitetaan sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta. Mikäli huoltajat haluavat siirtää koulun aloitusta vuotta säädettyä aiempaan, heidän tulee:
- hankkia asiasta psykologin lausunto, joka liitetään hakemukseen
- täyttää sähköinen oppilaspaikkahakemus ja
- hakemus (tulostettava pdf) koulunkäynnin aloittamiseen vuotta aiemmin.
Mikäli huoltajat haluavat siirtää lapsensa koulunkäynnin aloitusta vuotta säädettyä myöhempään, lapsen koululykkäystä käsitellään yleensä monialaisesti esikoululaisen palaverissa:
- täytä hakemus (tulostettava pdf) koulunkäynnin aloittamisesta vuotta myöhemmin
Perusteet lähikoulun osoittamiselle
Hämeenlinnan kaupunki muodostaa yhden oppilaaksiottoalueen, jonka sisällä lähikoulu ensimmäiselle luokalle osoitetaan. Oppilaan lähikoulun osoittamisessa sovelletaan Sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunnan määräämien oppilaaksioton kriteereiden perusteella. Kriteerit ovat prioriteettijärjestyksessä.
Oppilaan lähikoulua osoitettaessa huomioidaan oppilaan erityistarpeet, esimerkiksi pyörätuolia käyttävälle oppilaalle taataan lähikoulusijoittelussa esteetön kulku koulurakennuksessa.
Oppilaan, joka tarvitsee erityistä tukea oppimisen tueksi, lähikoulu osoitetaan sellaisesta koulusta, jolla on riittävät mahdollisuudet tarjota oppilaan tuen tarpeen mukaista opetusta. Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan lähikoulu osoitetaan erityisen tuen viranomaispäätöksellä. Päätöksen erityisen tuen antamisesta tekee kaupungin hallintosäännön mukaisesti opetuspäällikkö.
Erityisen tuen (ja tehostetun tuen) oppilaan lähikouluksi osoitetaan alueellinen lähikoulu, jos oppilaan tarvitsema tuki on järjestettävissä tavallisessa luokassa. Jos oppilaan oppimisen tukemiseksi tarvitaan erityisluokkaa, osoitetaan lähikouluksi sellainen koulu, jossa oppilaan tuen tarpeen mukaista erityisluokkaopetusta annetaan.
Ensimmäiselle vuosiluokalle voidaan ottaa oppilaaksi enimmillään 24 oppilasta kutakin luokkaa kohti. Kussakin koulussa aloittavien luokkien maksimimäärä määräytyy koulun opetustilojen rajoissa. Ensimmäiselle vuosiluokalle otettaessa eri koulujen ryhmäkoot pyritään rakentamaan mahdollisimman tasaisiksi. Maksimiryhmäkokoa ei voi ylittää.
Saman asuinalueen oppilaille osoitetaan paikka samaan kouluun, jos koulun ryhmäkoossa on riittävästi tilaa. Jos asuinalueen läheisyydessä sijaitsee useita kouluja, jaetaan oppilaat asuinaluerajauksin siten, että missään koulussa aloittavien luokkien ryhmäkoko ei ylitä 24 oppilaan rajaa.
Jos alueellisen sijoittelun jälkeen koulujen ryhmäkoko sallii, voidaan oppilaspaikkoja jakaa vielä oppilaan käymän esiopetusryhmän mukaisesti. Esiopetusryhmän mukaisesti osoitettava lähikoulupaikka ei kuitenkaan saa muodostaa koulukuljetusvelvoitetta tai se ei saa aiheuttaa oppilasmäärän ylittymistä vastaanottavan alakoulun ryhmäkoossa.
Kuudes vuosiluokka voidaan siirtää ensimmäisen vuosiluokan tieltä, jos vastaanottavassa yläkoulussa on riittävästi tilaa ottaa kuudes vuosiluokka vastaan. Tämä on viimesijainen keino, jos oppilasryhmälle ei löydy tilaa mistään asuinalueen läheisyydessä sijaitsevalta alakoululta.
Jokin muu painava syy on osoitettava asiantuntijalausunnoin. Muu painava syy voi olla esimerkiksi oppilashuollollinen syy tai terveydellinen peruste. Koulun ryhmäkokoa ei voi ylittää edes painavan syyn perusteella.
Ensimmäisen luokan oppilassijoittelun yhteydessä huoltajalla on mahdollisuus esittää toive oppilaan lähikouluksi ensimmäisen vuosiluokan alkaessa. Jokainen toive huomioidaan, mutta huoltajan toiveen perusteella lähikoulu voidaan osoittaa ainoastaan niissä tapauksissa, että toiveen mukaisella koululla aloittavan ensimmäisen vuosiluokan ryhmien keskimääräinen ryhmäkoko on alle 24 oppilasta opetusryhmää kohti.
Jos huoltajat esittävät toiveita jonkin tietyn koulun opetusryhmiin enemmän kuin kyseisessä koulussa on vapaana oppilaspaikkoja, jätetään vapaana olevat paikat täyttämättä ja oppilaan lähikoulu osoitetaan alueellisen periaatteen mukaisesti.
Toissijaisen koulupaikan hakeminen
Jos huoltajan esittämää toivetta ei ole voitu toteuttaa lähikoulua osoittaessa, voi huoltaja hakea 1. vuosiluokalla aloittavalle oppilaalle toissijaista koulupaikkaa. Toissijaisen koulupaikan hakeminen on mahdollista, kun lähikoulu on osoitettu kaikille ikäluokan oppilaille.
Toissijaisen oppilaspaikan myöntämisessä noudatetaan seuraavia kriteereitä prioriteettijärjestyksessä.
Jos oppilaan koulunkäynti kaupungin osoittamassa lähikoulussa on haasteellista oppilashuollollisista tai terveydellisistä syistä, voidaan oppilaspaikka myöntää 1. vuosiluokalle jos koulun keskimääräinen ryhmäkoko alittaa 24 oppilaan keskimääräisen ryhmäkoon.
Terveydellisestä perusteesta on aina liitettävä lääkärinlausunto oppilaspaikkahakemukseen. Oppilashuollollinen peruste tulee kyseeseen silloin, kun oppilaan asiaa on käsitelty yksilöllisen oppilashuollon ryhmässä oppilaan käymässä esiopetuksessa.
Jos 1. vuosiluokalle siirtyvällä oppilaalla käy isosisaruksia koulussa, johon toissijaista oppilaspaikkaa haetaan, voidaan toissijainen oppilaspaikka myöntää silloin, kun aloittavan ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 24 oppilasta opetusryhmää kohti. Hakemuksessa tulee aina ilmoittaa tieto siitä, kuka oppilaan sisarus on.
Toissijainen koulupaikka voidaan myöntää ilman erillistä perustetta kouluun, jonka ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 20 oppilasta opetusryhmää kohti sen jälkeen, kun lähikoulu on osoitettu koko ikäluokalle.
Toissijainen koulupaikka voidaan myöntää muilla perusteilla kouluun, jonka ikäluokan keskimääräinen ryhmäkoko on alle 20 oppilasta opetusryhmää kohti. Muut syyt voivat perustua asiantuntijalausuntoihin.
Toissijaiseen kouluun ei myönnetä kuljetusetuutta. Jos samanaikaisesti on vireillä useita tasavertaisia toissijaisia oppilaspaikkahakemuksia, täytetään avoimet oppilaspaikat arvonnalla.