Opiskeluhuolto
Hämeenlinnan kaupungin kaikissa kouluissa toimii yhteisöllinen moniammatillinen opiskeluhuoltoryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti.
Jos vanhempia huolestuttaa lapsensa koulunkäyntiin (oppiminen, käyttäytyminen, kaveriasiat, kiusaaminen, alakuloisuus, poissaolot ym.) liittyvät asiat, kannattaa ensin olla yhteydessä lapsen opettajaan tai luokanvalvojaan.
Lapsi tai nuori voi myös suoraan ottaa yhteyttä opiskeluhuollon henkilöstöön.
Opiskeluhuollon kouluterveydenhoitajat ja -lääkärit, koulukuraattorit ja koulupsykologit ovat Oma Hämeen työntekijöitä.
Työskentelymuotoja:
- Ohjaus, neuvonta ja tukikeskustelukäynnit
- Psykologiset arvioinnit ja tutkimukset
- Sosiaaliset selvitykset
- Opetushenkilöstön konsultaatio
- Luokkahavainnointi ja –työskentely
- Verkostotyöskentely
- Kuntouttava ryhmätoiminta
- Hoitoon ohjaus esim. erikoissairaanhoitoon
- Koulutus
Opiskeluhuollon palvelut
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto on osa opiskeluhuoltoa, ja se huolehtii oppilaiden kasvun ja kehityksen seurannasta sekä edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuolto tarjotaan pääasiassa oppilaan omalla koululla. Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitajat, lääkärit, psykologit ja kuraattorit ovat oppilaan ja tämän perheen tukena tarvittaessa.
Kouluterveydenhuollon palveluihin kuuluu:
- Terveystarkastukset ja -tapaamiset
- Rokotukset
- Ensiapu koulutapaturmissa ja vakavissa sairastumisissa koulupäivän aikana
- Terveys-, seksuaali- ja ehkäisyneuvonta
- Jaksamisen ja mielenterveyden tukeminen
- Pitkäaikaissairauden ja koulunkäynnin yhteensovittaminen
Kouluterveydenhoitaja tekee oppilaalle terveystarkastuksen joka vuosi. Laajemmat terveystarkastukset tehdään 1., 5., ja 8. luokilla. Laajassa terveystarkastuksessa terveydenhoitaja ja lääkäri selvittävät oppilaan ja hänen koko perheensä hyvinvointia, ja siksi huoltaja kutsutaan mukaan näihin terveystarkastuksiin.
Sairauksien hoito ei kuulu kouluterveydenhuollon tehtäviin. Sairastapauksissa kuten flunssassa, jalkakivuissa tai vatsavaivoissa tulee kääntyä ensisijaisesti oman terveysaseman puoleen.
Oppilas voi tulla kouluterveydenhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta koulukohtaisesti sovittuina vastaanottoaikoina.
Lisätietoa kouluterveydenhoidosta sekä koulukohtaisista vastaanottoajoista: Kouluterveydenhuolto – Oma Häme (omahame.fi)
Koulukuraattoripalvelu
Koulukuraattorit tukevat ja auttavat oppilasta koulunkäynnissä ja sosiaalisessa kasvussa keskustelemalla, antamalla neuvontaa ja ohjaamalla heitä erilaisiin tukitoimiin. Koulukuraattorit tekevät yhteistyötä oppilaiden, perheiden, koulun henkilökunnan ja viranomaisten kanssa.
Koulukuraattoripalvelut edistävät koulu- ja opiskeluyhteisön hyvinvointia ja yhteistyötä oppilaiden perheiden ja muiden läheisten kanssa sekä tukevat oppilaiden oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia.
Oppilas voi olla yhteydessä koulukuraattoriin, jos mielessä on asioita, jotka painavat tai joista haluaisi jutella jonkun aikuisen kanssa. Huoltaja voi ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, mikäli hänellä on herännyt huoli lapsestaan tai perheen tilanteesta.
Lisätietoa koulukuraattoripalvelusta sekä koulukohtaiset puhelinnumerot: Opiskeluhuollon koulukuraattoripalvelu – Oma Häme (omahame.fi)
Koulupsykologipalvelu
Koulupsykologilta saa asiantuntija-apua oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen, psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa sekä haastavissa elämäntilanteissa.
Koulupsykologit selvittävät oppimisen haasteita yhteistyössä opettajien ja erityisopettajien kanssa. Koulupsykologit osallistuvat tarvittaessa kodin ja koulun välisiin yhteisneuvotteluihin.
Lisätietoa koulupsykologipalveluista: Opiskeluhuollon koulupsykologipalvelu – Oma Häme (omahame.fi)
Neuropsykiatrinen valmentaja
Neuropsykiatrinen valmentaja on opettajan sekä ohjaajan tukena oppilaan puutteellisten toiminnanohjaustaitojen harjoittelussa mm. ajan ja tilanhallinta, aloittamisen ja loppuunsaattamisen vaikeus.
Neuropsykiatrinen valmentaja on tukena uusien toimintatapojen arkeen viemisessä. Neuropsykiatrinen valmennus on tarkoitettu henkilöille/henkilöiden kanssa työskenteleville joilla on neuropsykiatrinen erityisvaikeus (kielellinen erityisvaikeus, oppimisvaikeuksia, adhd, Aspergerin oireyhtymä, Autisminkirjon häiriö tai muu opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvä vaikeus sekä mahdolliset aistihäiriö).
Neuropsykiatrinen valmentaja kutsutaan oppilashuoltoryhmän kautta.
Yhteystiedot: Suvi Will p. 050 344 2663