Osallisuus käytännössä
Esimerkkejä toiminnoista, miten nuorten osallisuutta tuetaan Hämeenlinnassa:
Oppilaskuntatoiminta
- Joka koululla on oma oppilaskunta ja oppilaskunnan hallitus. Ala- ja yläkoulujen oppilaskunnan edustajille järjestetään vuosittain oppilaskuntien tapaaminen.
Verso-toiminta
- Vertaissovittelu on yksi toimenpide kiusaamiseen puuttumisessa ja ehkäisyssä
- Askelmat-ohjelman tavoitteena on mahdollistaa keskustelua koulun, kodin ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kesken. Keskustelun aiheet nousevat esiin aina sen hetkisen pinnalla olevien nuorisoilmiöiden ja elinolojen myötä.
- Hämeenlinnan Nuorisovaltuusto eli NuVa on poliittisesti sitoutumaton nuorten edunvalvojana ja äänitorvena toimiva vaikuttajaryhmä, joka on edustettuna kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa.
- Hämeenlinnassa ei järjestetä vaaleja, vaan kaikki toiminnasta kiinnostuneet 12-18 -vuotiaat voivat liittyä toimintaan.
- NuVan kausi kestää yhden vuoden
HIL-toiminta ja harrastuskysely
- Harrastus ihan lähellä toiminnan kautta pyritään takaamaan jokaiselle mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen
- Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan joka vuosi marraskuussa
Koulujen kummitoiminta
- isommat oppilaat toimivat pienempien oppilaiden kummeina
Oppilasagentit
- Kaikki Hämeenlinnan koulut ovat mukana Oppilasagentti-toiminnassa.
- Oppilasagentti-toimintamallissa valjastetaan oppilaiden teknologiaosaaminen koko koulun TVT-käytön hyväksi.
- Jokainen koulu kehittää toimintaansa omista tarpeistaan ja lähtökohdistaan lähtien ja tavoitteena on osallistaa oppilaita mukaan koulun TVT-osaamisen kehittämiseen.
Luokkien oppilastiimit
- ”Luokissamme on erilaisia ryhmiä, luokkatiimejä, jotka huolehtivat luokan sisällä sovituista asioista tietyn ajan. Sitten tiimien tehtävät voivat olla esim. satutiimi, esitystiimi, jotain hauskaa -tiimi, kummeille kivaa-tiimi tai järjestäjä-tiimi, joka huolehtii esim. kalenterin laitosta, kasvien kastelusta, opettajan auttamisesta yms.” – Konnarin koulun oppilaat
Mahdollisuus osallistua koulun juhlien/tapahtumien suunnitteluun
Kouluruokakyselyt/makuraati
Oppilaiden omat kerhot
- Nuorisopassi ja Fredo app ovat mobiilisovelluksia, jonka kautta alueen nuoria kannustetaan viettämään aktiivista vapaa-aikaa. Sovellusten avulla nuorille tuodaan heille mieleisellä tavalla tietoa alueen vapaa-ajanmahdollisuusta, tarjotaan harrastuskokeiluja sekä tuetaan vapaa-ajan aktiivisuutta.
Vaikuta älä valita eli V-päivät
- V-päivä on osa koulujen demokratiakasvatusta
- V-päivän järjestäminen on prosessi, jonka aikana oppilaat tutustuvat erilaisiin vaikuttamiskanaviin, pohtivat vaikuttamismahdollisuuksiaan ja tekevät aloitteita, jotka esitellään päättäjille ja virkamiehille kaikissa yläkouluissa.
- V-päivän jälkeen jokainen yläkoulu lähettää yhden aloitteen Nuorten Huippukokoukseen.
- Huippukokouksessa nuoret päättävät aloitteiden toteuttamiseen varatun määrärahan (30 000 euroa) käytöstä.