Rakentamislupaa edellyttämätön rakentaminen
Tällä sivustolla opastetaan, miten rakentamislupaa edellyttämätön rakentaminen toteutetaan.
Rakentamaan ryhtyvän vastuuseen kuuluu tällä sivustolla esitettyjen asioiden selvittäminen. Rakennusvalvontaviranomainen suosittelee kiinnittämään rakennushankkeeseesi pääsuunnittelijan, jonka tehtäviin kuuluu auttaa alla olevien asioiden selvittämisessä. Rakennusvalvonta antaa vain yleistä rakentamisen ohjausta, eikä rakennusvalvonnan tehtäviin kuulu alla olevien asioiden yksityiskohtainen selvittäminen.
Kun haluat rakentaa rakentamislupaa edellyttämättömän rakennuskohteen (esim. vaja, alle 30 m2 saunarakennus, alle 50 m2 katos, grillikota, jne.), tarvitset sille aina lainmukaisen rakennuspaikan.
Rakennuspaikka on osoitettu asemakaavassa (tontti) tai oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa, jossa on erityisesti määrätty rakennuspaikasta ja sen rajoista. Muissa tapauksissa rakentaminen edellyttää rakennuspaikan muodostamista. Rakennuspaikka voidaan muodostaa ainoastaan rakentamis- tai poikkeamislupamenettelyssä. Esimerkiksi määräala itsessään ei muodosta uutta rakennuspaikkaa. Rakennuspaikka on myös voinut muodostua aikaisemman rakentamisen yhteydessä.
Ranta-alueelle ei saa rakentaa rakennuskohdetta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakentamisluvan myöntämisen perusteena.
Rakennusvalvonta suosittelee pääsuunnittelijan kiinnittämistä hankkeeseen heti hankkeen alkuvaiheessa, jotta pääsuunnittelija voi selvittää rakennuspaikan tilannetta. Viime kädessä rakennusvalvonta päättää rakennuspaikan lainmukaisuudesta rakennetun ympäristön valvonnan (jälkivalvonta) yhteydessä.
Rakentamaan ryhtyvän tulee hallita rakennuspaikkaa. Rakentamaan ryhtyvän tulee selvittää mm. kohdistuuko rakennuspaikkaan rasitteita tai muita rajoituksia, jotka voivat olla esimerkiksi:
- rakennuskielto tai suunnittelutarvealue
- luonnonsuojelualueet
- tierasite
- putki- ja johtorasite
- tie- tai rautatiealueen suojavyöhyke
- sähkölinjat
Rakennuspaikan tulee täyttää lisäksi rakennusjärjestyksen luvuissa II, III ja IV esitetyt vaatimukset.
Jos rakennushankkeesi ei edellytä rakentamislupaa ja sinun tulee muodostaa uusi rakennuspaikka, voit hakea poikkeamismenettelyä sähköisessä asiointijärjestelmässä. Poikkeamismenettelyn yhteydessä arvioidaan, voidaanko uusi rakennuspaikka muodostaa.
Jos rakennushankkeesi edellyttää rakentamislupaa, uuden rakennuspaikan arvioiminen tehdään rakentamislupamenettelyn yhteydessä. Voit jättää hakemuksesi sähköisessä asiointijärjestelmässä.
Rakennuksen rakentaminen edellyttää aina rakennusoikeutta tontilla. Rakennusoikeus on määritetty vaihtoehtoisesti seuraavissa asiakirjoissa:
- Asemakaava
- Oikeusvaikutteinen yleiskaava
- Rakennusjärjestys
Rakennusoikeus tontillasi on määritetty edellä olevan listan ensimmäisessä lainvoimaisessa asiakirjassa.
Muun rakennuskohteen kuin rakennuksen (esimerkiksi katoksen, aidan tai laiturin) rakentaminen ei edellytä rakennusoikeutta.
Voit tarkistaa sijaitseeko tonttisi asemakaava-alueella Hämeenlinnan karttapalvelussa. Valitse karttanäkymäksi asemakaava. Voit tilata Hämeenlinnan verkkokaupasta maksuttoman rakentajan perustietopaketin, joka sisältää mm. kaavamääräykset.
Rakennusoikeus on ilmoitettu asemakaavassa yleensä tontin tehokkuuslukuna (e-luku) tai suorana rakennusoikeutena (m2). Asemakaavassa voi olla myös muita rakennusoikeuteen liittyviä määräyksiä, jotka sinun tulee selvittää.
Jos tonttisi ei sijaitse asemakaava-alueella, tarkista karttapalvelusta, sijaitseeko tonttisi yleiskaava-alueella. Valitse karttanäkymäksi yleiskaava. Yleiskaavamääräykset saat näkyviin sähköisen asiointipalvelun kautta. Perusta sähköiseen asiointipalveluun luonnos ja valitse karttanäkymäksi yleiskaava. Tämän jälkeen voit avata yleiskaavamääräykset.
Jos tonttisi ei sijaitse asemakaava-alueella ja yleiskaavassa ei ole ilmoitettu rakennusoikeutta, määritetään rakennusoikeus rakennusjärjestyksen mukaan.
Rakennusvalvonta suosittelee pääsuunnittelijan kiinnittämistä rakennushankkeeseen heti hankkeen alkuvaiheessa. Pääsuunnittelijan tehtäviin kuuluu rakennusoikeuden selvittäminen. Tarkentavaa tietoa kaavan tulkitsemisesta alueesi rakennustarkastajalta.
Asemakaava-alueella tontin käyttötarkoitus on osoitettu asemakaavassa. Kaavamääräyksissä ja rakennusjärjestyksessä on tämän lisäksi voitu antaa täydentäviä määräyksiä tontin käytöstä. Rakentamasi rakennuskohteen tulee vastata tätä käyttötarkoitusta.
Tutustu tonttisi kaavamääräyksiin pääsuunnittelijasi kanssa. Kaavassa on voitu antaa määräyksiä esimerkiksi rakennuskohteen sijoittumisen, ulkonäön tai koon suhteen. Selvitä myös, koskeeko tonttiasi rakentamistapaohje.
Rakennuskohteen sijoittaminen tontille riippuu siitä, onko kyseessä rakennus (esim. sauna, umpinainen vaja, autosuoja, jne.) vai muu rakennuskohde (esim. katos, aita, terassi, jne.).
Jos asemakaavassa tai oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa on määritetty rakennuskohteen sijoittamisesta, tulee sitä aina noudattaa. Esimerkiksi kaavassa on voitu määrittää erikseen talousrakennusten tai autosuojan sijoittamisesta. Rakennusjärjestys täydentää kaavaa niiltä osin, kun asiasta ei ole määrätty kaavassa.
Rakennus tulee aina sijoittaa kaavan mukaiselle rakennusalalle. Kaavassa on voitu esittää myös muita etäisyysvaatimuksia rakennuksille, kuten esimerkiksi vähimmäisetäisyyttä rannasta tai naapurien rajasta.
Jos kaavassa ei ole esitetty rakennusalaa tai tonttisi ei sijaitse asemakaava-alueella, tulee rakennus sijoittaa vähintään neljän (4) metrin etäisyydelle tontin rajasta. Edellä mainittu vähimmäisetäisyys ei koske rakennuskohteita, jotka eivät ole rakennuksia (esim. katos tai aita).
Rakennuskohteen sijoittamisessa tulee myös huolehtia aina paloturvallisuudesta ja palo-osastointivaatimuksista. Rakennusjärjestyksessä on määritetty muiden kuin rakennusten osalta vähimmäisvaatimuksia.
Rakennuskohteen olennaiset tekniset vaatimukset ovat esitetty rakentamislain luvussa 4 ja seuraavissa pykälissä sekä niiden perusteella annetuissa asetuksissa:
- Rakenteiden lujuus ja vakaus, RakL 31 §
- Paloturvallisuus, RakL 32 §
- Terveellisyys, RakL 33 §
- Käyttöturvallisuus, RakL 34 §
- Esteettömyys, RakL 35 §
- Meluntorjunta ja ääniolosuhteet, RakL 36 §
- Energiatehokkuus, RakL 37 §
- Rakennuksen vähähiilisyys, RakL 38 §
- Rakennuksen elinkaariominaisuudet, RakL 39 §
- Asuin-, majoitus- ja työtilat, RakL 40 §
- Hämeenlinnan ympäristönsuojelumääräykset
- Hämeenlinnan terveydensuojelumääräykset
Selvitä mitkä edellä mainituista vaatimuksista koskee rakennushankettasi. Rakennusvalvonta suosittelee pääsuunnittelijan ja tarvittavien erityissuunnittelijoiden kiinnittämistä hankkeeseen, joiden tehtäviin kuuluu auttaa sinua olennaisten teknisten vaatimusten arvioinnissa. Suunnitteluratkaisun muodostaminen teknisen vaatimuksen perusteella kuuluu suunnittelutehtäviin.
Poikkeaminen määräyksistä
Jos rakentamislupaa edellyttämätön rakennushanke ei täytä rakentamiselle asetettuja vaatimuksia ja määräyksiä (esim. rakentamislaki, kaavanmukaisuus ja rakennusjärjestys), ei rakennushanketta voida toteuttaa suoraan. Siinä tapauksessa tarvitset myönteisen poikkeamispäätöksen kyseisestä määräyksestä. Voit tutustua poikkeamismenettelyyn rakentamisen lupatyypeissä.
Rakennetun ympäristön valvonta (jälkivalvonta)
Rakennusvalvontaviranomainen valvoo rakennettua ympäristöä satunnaisesti sekä kohdennetusti. Määräysten vastaisesti rakennetusta rakennuskohteesta käynnistetään rakennetun ympäristön valvonta-asia. Valvonta-asiassa selvitetään määräystenvastaisuus, joista tyypillisimpiä tapauksia ovat:
- rakennus on rakennettu rakennusalan ulkopuolelle osittain tai kokonaan
- tontilla ei ole riittävää rakennusoikeutta rakentamiseen
- rakennuspaikkaa ei ole muodostettu lupamenettelyn yhteydessä
- rantasauna on sijoitettu yleiskaavan vastaisesti rantaviivan läheisyyteen
- rantasaunasta on rakennettu suurempi kuin yleis- tai asemakaava mahdollistaa
- ilman rakentamislupaa rakennettu rakennus on yli 30 m2 suuruinen
Rakennusvalvontaviranomainen kehottaa rakentamaan ryhtyvää oikaisemaan lainvastaisen tilanteen.